Raluca Turcan - SURSĂ FOTO: Facebook Raluca Turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a declarat, joi, în urma vizitei de lucru realizate la Constanța, că softul pentru recalcularea celor 5 milioane de pensii este aproape gata, urmând ca acesta să fie lansat, cel mai probabil săptămâna viitoare.

„La Casa Judeţeană de Pensii Constanţa am analizat procesul de evaluare a pensiilor pe care l-am demarat în perspectiva recalculării şi astăzi am aflat şi câteva informaţii încurajatoare, şi anume că softul în baza căruia vom colecta aceste date pentru evaluarea şi recalcularea dosarelor de pensii este aproape gata, chiar am făcut o simulare şi cel mai probabil săptămâna viitoare vom lansa acest soft care va include toate datele necesare din cele cinci milioane de pensii din România pentru a le duce la recalculare. După discuţiile cu reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii, pot să spun că sunt încrezătoare în finalizarea cu succes a acestui proces unic în România de evaluare şi recalculare a cinci milioane de pensii”, a explicat Raluca Turcan.

142 de lei, un ajutor social mult prea mic

 Ministrul Muncii a mai spus că a verificat la Agenţia Judeţeană de Inspecţii şi Plăţi Constanţa stadiul campaniei pentru calibrarea profilului persoanelor vulnerabile beneficiare de ajutor social, precizând totodată, că deși acest sprijin este prea mic, se încearcă trecerea la salariu.

„La Agenţia Judeţeană de Inspecţii şi Plăţi am verificat stadiul campaniei pentru calibrarea profilului persoanelor vulnerabile beneficiare de ajutor social şi în acelaşi timp să vedem care este situaţia şi a celor care pot fi încurajaţi şi stimulaţi să intre în câmpul muncii şi să facă o trecere necesară de la ajutorul social la salariu”, a afirmat Raluca Turcan.

Valoarea ajutorului social este de 142 lei pentru o persoană, bani insuficienți pentru persoane cu dizabilități sau din familii monoparentale. „Se confirmă încă o dată că ajutorul social trebuie să fie integrat cu accesul la educație, la sănătate”, a mai precizat ministrul Muncii.

Citește și: Turcan vrea să înăsprească condițiile acordării ajutorului social