Cristian Popescu Piedone, președintele executiv al PUSL aprobă demersurile făcute de către ministrul Cătălin Predoiu pe tema extinderii Spațiului Schengen la România 

Potrivit lui Cristian Popescu Piedone, România nu ar trebui niciodată să accepte să fie tratată că o țară de rang inferior, mai ales în condițiile în care respectă integral cerințele oficiale ale Uniunii.

Cristian Popescu Piedone, președintele executiv al PUSL, aprobă poziția adoptată de către ministrul de Interne, Cătălin Predoiu în cadrul întâlnirilor avute săptămâna aceasta cu omologul său austriac, Gerhard Karner, după ce Austria și-a flexibilizat poziția privind extinderea Spațiului Schengen la România și Bulgaria. 

Într-o scrisoare transmisă ministrului de Interne, Cristian Popescu Piedone a precizat că Partidul Umanist Social Liberal a luat act cu un deosebit interes de explicațiile oferite de Cătălin Predoiu  în ceea ce privește continuarea procesului de integrare a României în spațiul Schengen.

 „Atitudinea adoptată de dumneavoastră, într-un moment în care emoțiile erau la cote înalte, trebuie felicitată și dată drept exemplu pentru toți politicienii, care în permanență trebuie să fie atât bine pregătiți, cât și calmi în fața tuturor provocărilor, care să fie mereu abordate cu demnitate, onoare și curaj. Apreciem faptul că ați lămurit chestiunea migranților, dar și faptul că nu există condiții suplimentare din partea Austriei, care să condiționeze intrarea României în Schengen”, se precizează în scrisoarea transmisă de către Cristian Popescu Piedone, președinte executiv al PUSL. PUSL crede că Uniunea Europeană este rezultatul colaborării unor parteneri cu drepturi egale, în ciuda diferențelor și decalajelor care încă există între țările membre.

Cristian Popescu Piedone: România face în permanență eforturi pentru a reduce aceste decalaje și nu ar trebui niciodată să accepte să fie tratată ca o țară de rang inferior, mai ales în condițiile în care respectă integral cerințele oficiale ale Uniunii.  

 Ministrul de Interne a declarat că Viena nu impune noi condiții, fiind vorba de mențiuni legate de proceduri care se derulează deja și care sunt și în folosul României. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, marți, cu omologul său austriac Gerhard Karner, în Slovenia, la forumul Salzburg. Oficialul român așteaptă clarificări din partea Austriei și poate chiar o garanție, în condițiile în care Guvernul de la Viena a dat de înțeles că este de acord cu aderarea României la spațiul Schengen, cu aeroporturile. 

Cătălin Predoiu a declarat că informațiile prezentate drept condițiile puse de Austria pentru a accepta accederea României la Schengen sunt de fapt ”măsuri adiacente” pe care țara noastră deja le aplică pentru a îndeplini criteriile spațiului de liberă circulație.

„Aveam semnale că eforturile noastre au produs rezultate și se va flexibilizat poziția Austriei, în sensul că este de acord cu extinderea spațiului Schengen, dar numai în ceea ce privește frontiera aeriană și sunt în discuții și celelalte două frontiere. Asupra acestor lucruri continuăm să discutăm procedural”, a declarat ministrul de Interne.

 „A fost a doua întâlnire, am avut o lungă discuție atât cu colegul austriac, cât și cu colegul bulgar. Nu sunt condiții, ci mențiuni cu privire la o serie de măsuri adiacente cuprinse în acest document de poziție al Austriei, care vizează proceduri deja în vigoare, care se aplică de către România și alte state membre. Nu este vorba de a transfera migranți din Austria în România, ci pur și simplu de a retrimite acele persoane care au intrat în România în prealabil, au fost înregistrate în sistemele Schengen în România și care ulterior au migrat ilegal în Austria.

Această procedură este în curs și anul acesta a fost vorba despre 120 de persoane. Este o procedură în vigoare, conform acordului Dublin”, a explicat Predoiu. „Celelalte două măsuri adiacente vizează întărirea controlului la frontieră cu sprijinul ofițerilor Frontex și majorarea fondurilor europene alocate pentru protecția frontierelor. Cristian Popescu Piedone, decorat cu Emblema de Onoare a Comunicațiilor și Informaticii