Foto: InquamPhotos/Liviu Chirica

Întrucât astăzi am fost martorii unor scene desprinse, parcă, dintr-o distopie greu de digerat, preotul Constantin Sturzu, unul dintre mai-marii Arhiepiscopiei Iașilor, a ținut să-și declare punctul de vedere, sugerând că ceea ce s-a întâmplat astăzi în curtea Mitropoliei este un gest de normalitate, în contextul creștinătății, ignorând cu desăvârșire celălalt context, al pandemiei de Coronavirus, asezonat cu peste 4.016 cazuri, numai astăzi.

Și ca să fie lucrurile clare, ceea ce s-a întâmplat astăzi, la racla Sfintei Parascheva, n-ar fi fost vina Arhiepiscopiei Iașilor, nici pe departe! Provocatorii sunt de vină. Mai mult decât atât, în nonșalanța caracteristică BOR-ului, Sturzu afirmă că nimeni nu ar trebui să se amestece în „treburile” bisericești. Cu alte cuvinte, cele ale prelatului, „să nu tulburăm cultul”. Mă întreb ce are de gând să ne facă „cultul” dacă îl tulburăm? Ne aplică niște tratamente demne de Vechiul Testament, cel atât de mult iubit de Inchiziție?

„Și în lege este prevăzut, a tulbura un cult este interzis. Cu atât mai mult, dacă ești credincios cu adevărat, nu tulburi exact sfânta și dumnezeiasca liturghie. A fost multă mâhnire, poate multă durere cumulată, dar ea poate fi exprimată altfel. Însă ce am sesizat eu acolo e că între cei care erau foarte vocali erau și persoane despre care pot spune sigur că nu mai sunt în Biserica Ortodoxă Română de ani buni, oameni care ne cataloghează în fel și chip și care e clar că au venit mai mult pentru a provoca, pentru a-i instiga pe toți ceilalți la un comportament care este cu totul nedemn pentru un credincios prezent la Sfânta Liturghie. Repet, accentuez, pentru că un credincios știe ce înseamnă o sfântă liturghie și categoric nu are un astfel de comportament. Sunt alte momente și alte modalități de a ne manifesta durerea și supărarea, întemeiată până la un punct”, a spus preotul Constantin Sturzu, potrivit Digi24.

Citește și: Mihai Chirica, primarul cu Sfânta Parascheva. Apel adresat pelerinilor

#News