AUR nu mai vrea școală online, în acest an

Chiar dacă rata de infectare cu Covid va trece de 6 cazuri la mia de locuitori, iar valul 4 este prezent și în România, iar dominantă este varianta Delta, mult mai contagioasă decât cele de până acum

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Guvernului să elimine prevederea care face posibilă trecerea la școala online de la o incidență cumulată a cazurilor de infectare cu Covid mai mare de 6 la mia de locuitori, mai mult, să nu exercite presiuni asupra elevilor și profesorilor pentru a se vaccina, se arată într-un comunicat al formațiunii conduse de George Simion și Claudiu Târziu. Solicitarea acestora vine pe fondul experiențelor de anul trecut, considerând că măsura închiderii școlilor este o măsură „absolut excesiv în raport cu pericolul pe care se presupune că îl preîntâmpină”, potrivit declarației senatorului Claudiu Târziu.

Acesta a completat că închiderea școlilor se răsfrânge negativ asupra „procesului de învățământ, conduce la o scădere a abilităților cognitive și a nivelului școlar și împiedică realizarea cerințelor de calitate și eficiență pe care Legea Educației Naționale le solicită imperativ. Mai mult, prin lipsirea de socializarea și relaționarea care constituie elemente însoțitoare ale procesului de educație, are un impact negativ asupra stării de sănătate psihologică a beneficiarilor primari ai procesului educațional – elevii”, a mai spus Claudiu Târziu.

În contextul în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat că „școlile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele”, iar calitatea actului educațional în format online nu a fost cel așteptat, George Simion este de părere că nu a existat vreun beneficiu în urma închiderii școlilor în anul trecut.

„Pe linie sanitară, nu a existat niciun beneficiu în urma închiderii școlilor, întrucât nu s-a constatat că școlile ar fi avut o influență majoră în creșterea ratei de incidență COVID. În mod special, au fost afectați de închiderea fizică a școlilor copiii cu cerințe educaționale speciale și copiii din mediile defavorizate, fiind adâncită starea de marginalizare a acestora”, a subliniat George Simion.

Totodată, AUR îi avertizează pe guvernanți să nu încerce să constrângă elevii și profesorii să se vaccineze. „Vaccinarea este voluntară, iar sănătatea nu poate fi conceptualizată şi administrată decât cu condiția respectării drepturilor fundamentale ale titularilor, în special, dreptul adulților la autonomie și cel al părinților de a reprezenta interesele superioare ale copiilor lor”, se mai arată în comunicatul AUR.

Citește și: Diana Șoșoacă, protest în fața unui centru de vaccinare din Iași