Protestele după modelul „Convoiul libertăţii” din Canada, organizate şi în România

Convoiul Libertăţii a fost organizat în mai multe țări

Fenomenul „Freedom Convoy – Convoiul Libertăţii” a luat amploare şi în Europa, ajungând și în România.

Convoiul Libertăţii a fost organizat la Piatra Neamţ. Protestatari din toată țara au preluat modelul manifestaţiilor anti-restricţii din Canada.

Asemeni colegilor din Canada, șoferii de camioane din Europa alcătuiesc un convoi uriaş de camioane şi TIR-uri pentru a mărşălui prin Europa împotriva vaccinării obligatorii.

„Îi aşteptăm pe toţi: iubitorii de libertate, pe toţi cei care s-au săturat să fie abuzaţi, minţiţi, pe toţi cei care s-au săturat ca ţara să fie furată constant de o mână de hoţi plătiţi din banii poporului”, anunţă organizatorii convoiului.

Convoiul va străbate toată țara, timp de 8 zile. Pe 18 februarie va ajunge la București, unde organizatorii anunță un protest amplu în Piața Victoriei.

Augustin Hagiu, general manager al Federaţiei Operatorilor Români de Transport, a declarat că transportatorii din România se pregătesc pentru un protest masiv, după modelul celor din Canada sau alte state.

„Vă spun un singur lucru: axat pe problemele curente pe care le au transportatorii din România și nu doar ei, ci întreg mediul de afaceri, HORECA, agricultură și transport, sunt la curent cu tot pulsul pe care îl dă această mișcare în sectoarele pe care le-am menționat și vă pot spune că se pregătesc, atât șoferii, cât și patronii. Este vorba doar de timp” a declarat acesta.

Protestele față de măsurile anticovid au continuat în ultimele zile în întreaga lume.

Podul Ambassador, axa frontalieră între Canada şi SUA, a fost blocat timp de şapte zile de manifestanţi. Acesta a fost redeschis circulaţiei, a comunicat duminică seară societatea exploatatoare.

„Podul Ambassador este acum pe deplin deschis, permiţând din nou libera circulaţie a comerţului între economiile canadiană şi americană”, a comunicat societatea.

Blocajul a afectat industria auto din ambele țări.

„Operaţiunile frontaliere normale au fost reluate la podul Ambassador. Călătoriile neesenţiale nu sunt recomandate”, au confirmat și serviciile de frontieră.

Poliţia canadiană a reuşit după două zile să evacueze podul blocat de lunea trecută de manifestanţii împotriva măsurilor sanitare.

Majoritatea camioanelor şi camionetelor au fost retrase sâmbătă de pe pod. Câteva sute de persoane au refuzat să părăsească locul.

Washingtonul a pus presiune pe guvernul canadian, solicitându-i săptămâna trecută să folosească „puterile federale” pentru a pune capăt unui blocaj cu „consecinţe serioase” asupra economiei americane, ținând cont de importanţa schimburilor comerciale care se fac pe acest pod.

Canada este zguduită de două săptămâni de o amplă mişcare de contestare a măsurilor sanitare. Protestatarii ocupă străzile din centrul capitalei federale din 29 ianuarie şi mai multe axe frontaliere, organizând Convoiul Libertăţii.

Sute de maşini au venit spre Paris, pentru a participa la un protest organizat după modelul Convoiului Libertăţii din Canada.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a împrăştia persoanele care protestau în capitala Franței.

Noi demonstraţii anticovid au avut loc şi la Viena, capitala Austriei.

În Austria a intrat în vigoare legea vaccinării obligatorii, urmând că din data de 15 martie poliţia să înceapă controale.

Câteva mii de oameni au protestat şi la Frankfurt, în Germania. Ei sunt revoltaţi că vaccinarea obligatorie este iminentă.

Convoiul Libertății a ajuns și în Haga, Olanda. Transportatorii au paralizat centrul istoric și au blocat Parlamentul. Ei au protestat față de obligativitatea vaccinării și a altor restricții.

Șoferilor de camion li s-au adăugat și fermierii care au venit cu tractoare, la fel cum s-a întâmplat și în Canada.
Protestatarii au spus că vor acționa până când „toate măsurile introduse în ultimii doi ani vor fi complet abolite”. Acestea se referă la obligativitatea purtării măștilor și la certificatul verde.

Citește și: Proteste în Polonia din cauza legii anti-avort care face noi victime