Protest Palatul Victoria/Sursa foto: Hotnews

În cadrul ședinței de Guvern de luni, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că vor fi permise demonstrațiile în limita a o sută de persoane, respectându-se regulile valabile și în cazul întâlnirilor electorale.

„Se vor permite demonstraţiile în limita a 100 de persoane în spaţii deschise, bineînţeles, dar aplicându-se aceleaşi reguli ca şi pentru mitingurile electorale, adică portul măştii, distanţarea şi celelalte aspecte generale de igienă. A mai fost aprobat un aspect referitor la Ministerul Culturii, în urma mai multor solicitări care au venit: excepţia de la carantină a echipelor de filmare şi a echipelor care sunt angrenate în producţii în interiorul României şi care vin, bineînţeles, din afară. Ele vor fi scutite de carantină. Oricum, erau scutite prin alt articol, care este articolul cu activitatea profesională, dar s-a dorit clarificarea acestui lucru, ca să limităm anumite proceduri birocratice prin care trebuiau acum să treacă”, a spus Arafat la finalul şedinţei de guvern.

Briefing de presă susținut la finalul ședinței de guvern de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne

Briefing de presă susținut la finalul ședinței de guvern de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne#RaedArafat #sedintadeguvern

Publicată de Guvernul României pe Luni, 14 septembrie 2020

Forțele de ordine pot interveni dacă nu se respectă regulile

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că forțele pot lua măsuri dacă se depășește numărul de persoane participante, făcând totodată apel la respectarea reglementărilor din actul normativ.

„Aici este deja rolul de aplicare a ordinii publice de către structurile de ordine publică. În mod normal, dacă legea sau actele normative spun un anumit număr, orice este peste acest număr devine ilegal şi se pot lua măsuri de către poliţie, jandarmerie, de la amenzi până la alte măsuri, dacă se consideră necesare. (…) Este o hotărâre de guvern, un act normativ. Când actul normativ îţi spune că cifra maximă este 100 – cifra maximă nu este 102 sau 110. Este 100. Şi ar trebui să fie respectat. Şi ar trebui şi din partea populaţiei să existe această complianţă de a respecta regulile. Până acum nu erau permise. Acum s-au permis, în anumită limită. Măcar să respectăm limita. Acum sunt permise demonstraţiile, dar să fie respectate, în limita regulamentului”, a precizat Arafat.

Citește și: Încă 30 de zile de stare de alertă, cu condiții noi la alegerile locale

#News