Gabriela Firea / Foto: Facebook

În contextul proiectului „Donează plasmă, salvează vieți”, primarul general al Capitalei Gabriela Firea a declarat că în ședința de consiliu general de ieri, proiectul a trecut, cu 33 de voturi pentru, din partea PSD, ALDE și PMP, și 5 voturi împotrivă, cât și 7 abțineri, din partea consilierilor USR și PNL.

„Doneaza plasma, salveaza vieti! Sprijin financiar în valoare de 1.000 de euro pentru bucureștenilor care donează plasmă sanguina, necesara salvarii vietii a sute de pacienții bolnavi de Covid 19, cu forme grave. Am propus acest proiect care a fost aprobat cu 33 de voturi pentru (PSD-ALDE, PMP), 5 voturi împotrivă și 7 abțineri (USR și PNL).”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: „Îi intreb pe cei care s-au opus proiectului : daca s-ar afla În spital ei, sau apropiații lor, cu o formă severă de Covid 19, ar accepta să fie salvați cu transfuzie de plasmă de la un donator care a fost convins de Primărie sa doneze?”

În ultima parte a mesajului său, edilul Bucureștiului Gabriela Firea a ridicat o problemă sensibilă, rugându-i pe cei ce ori s-au abținut, ori s-au opus proiectului, să se pună în „pielea” unui bolnav de Covid19, în speranța că în acest fel s-ar putea înțelege mai bine de ce acest proiect ar fi unul benefic.

„Ii intreb pe cei care s-au opus proiectului : daca s-ar afla in spital ei, sau apropiatii lor, cu o forma severa de Covid 19, ar accepta sa fie salvati cu transfuzie de plasma de la un donator care a fost convins de Primarie sa doneze? În România există în acest moment peste 60 de mii de infectari si 30 de mii de persoane vindecate. Din pacate, doar putin peste 400 dintre pacientii vindecati au donat plasma sanguina, si acest lucru se intampla pentru ca Guvernul NU are un plan national, iar Ministerul Sanatatii NU s-a preocupat de implementarea unui program prin care oamenii sa fie stimulati sa doneze.Romania se confrunta, de ani buni, cu o criza permanenta de sange si plasma. Operatii foarte grele erau amanate si inainte de pandemie din cauza lipsei sangelui si a plasmei necesare. In ultimii patru ani, Primaria Capitalei, prin ASSMB, a realizat numeroase campanii de promovare a donarii de sange, in colaborare cu Asociatii nationale de pacienti, dar rezultatele nu au fost cele asteptate.”, mai spune Gabriela Firea pe pagina acesteia de Facebook.

Citește și:

#News