Curtea Constitutională

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au amânat până în toamnă luarea unei decizii privind impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale. Marți, 14 iulie, era termenul la care judecătorii CCR trebuiau să ia o decizie, însă aceștia au ales să amâne soluționarea obiecțiilor de neconstituționalitate formulate de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), până în 30 septembrie. Șapte din cei 9 magistrați ai CCR care judecă speța impozitării pensiilor speciale sunt ei înșiși beneficiari de multiple pensii speciale și alte venituri din bani publici.

În urmă cu o lună, pe 18 iunie, Secțiile Unite al ÎCCJ au decis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la legea care stabilește un nou sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, Instanța supremă susținând că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal este neconstituțională în ansamblul său, deoarece încalcă dispozițiile mai multor articole și alineate din Constituție.

Potrivit Instanței supreme, noua taxă nu doar că este discriminatorie și reprezintă un impozit pe venit deghizat, dar se calculează practic asupra venitului net din pensii, după deducerea din pensia brută a impozitului pe venit, ceea ce ar duce, de la un anumit nivel, la un procentaj de fiscalizare calculat la pensia brută de 95%.

Un alt argument este reprezentat de încălcarea principiului statului de drept, în componenta sa referitoare la principiul impunerii fiscale juste și echitabile, precum și de încălcarea principiului egalității statuat de Constituție și de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Reamintim că pe 17 iunie, Camera Deputaților a adoptat legea privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%, cu 307 voturi pentru. Astfel, va fi aplicată o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei și de 85% celor care depășesc această valoare. În zilele imediat următoare după ce legea a fost adoptată de Parlament, mai mulți magistrați și-au depus cereri de pensionare, pentru a beneficia de prevederile încă în vigoare referitoare la pensii. Hotărârea CCR de marți, 14 iulie, nu este surprinzătoare. Nu mai puțin de 7 din cei 9 magistrați CCR care judecă speța sunt ei înșiși beneficiari de multiple pensii speciale, pe care le cumulează cu alte venituri din bani publici.

Citește și: De ce a decis acum CCR că primarii merită pensii speciale

HashtagNews.ro