Ludovic Orban a ajuns la concluzia că mai mult importăm decât exportăm lemn, asta în condițiile în care a cam rămas deșert din pădurile din România. Se taie și pe vreme de pandemie așa cum se tăia și până acum: pe față, pe ascuns, pentru noi și pentru export. Să nu uităm că suntem țara în care nimeni nu se mai teme de nimic. Indiferent de ce zice Orban.

Silvicultură, exploatări forestiere, importuri și exporturi și mult, mult șomaj adus în discuție.

”Ce să facem acum? Să mai producem 200.000 de şomeri pentru că unii derulează campanii în care să fie oprite complet tăierile de arbori în perioada asta?

Lemnul este o resursa care, exploatată legal, generează prin fabricile de mobilă sau prin alte mijloace de prelucrare a lemnului, plus valoare, locuri de muncă şi produse care susţin economia. Mi se pare o campanie profund dăunătoare. Treaba noastră este ca exploatarea lemnului să se facă în condiţile legii. De exemplu, printr-o Ordonanţă militară -mi se pare că în ultima sau penultima – am adoptat o măsură prin care gărzile forestiere sunt cele implicate în aplicarea prevederilor legale în ceea ce priveşte pădurile, participă alături de armată, de jandarmerie, de poliţie, la toate acţiunile. Implicit, alături de gărzile forestiere, participă şi aceste unităţi în împiedicarea exploatării ilegale, a transportului de masă lemnoasă care este exploatată ilegal.

Acum e mult mai uşor să descoperi cantităţile de masă lemnoasă exploatate ilegal. Circulă foarte multe neadevăruri. România este importator net de masă lemnoasă, am importat milioane de tone inclusiv din Germania, Austria, Polonia, Ucraina. Au fost furtuni foarte puternice şi sunt foarte multe căzături. Din cauza asta, preţul masei lemnoase a coborât destul de mult şi este mai rentabil uneori să achiziţionezi lemn din aceste ţări decât să cumperi lemn care este exploatat în România.

Au fost furtuni foarte puternice și sunt foarte multe căzături și din cauza asta prețul masei lemnoase a coborât destul de mult și este mai rentabil uneori să achiziționezi lemn din din alte țări decât din propria țară. Exportul e mult mai mic decât importul.

E, de exemplu, campania împotriva companiei austriece Holzindustrie Schweighofer. Cred că 80% din lemnul pe care ei îl procesează la ora actuală este de import.

Important este ca exploatarea lemnului să se facă legal.

Până la 30 iunie ne-am angajat să punem în funcţiune sistemul de urmărire a masei lemnoase SUMAL care ne va furniza instrumente suplimentare pentru a combate tăierile ilegale de lemn. Urmăresc periodic acest proiect”.

Întrebarea rămâne alta: dacă tot importăm atât de mult, de ce nu sunt stopate tăierile? E cumva un dezastru național care merge mână în mână cu pandemia. E un dezastru discutat la fel de mult ca virusul. Soluții nu există. Doar informații care se cam contrazic între ele. Iar fără soluții, exploatările forestiere nu se vor opri prea curând.

E de ajuns un drum cu trenul pentru a vedea ce a mai rămas din pădurile de odinioară. Peisajul e mai dezolant decât declarațiile lui Orban. Animalele rămase fără habitat natural sunt alungate. Iar interesele rămân interese.

Citește și: Costel Alexe și politica drujbei: pădurile care dispar pe vremea coronavirusului

#News