Calitatea aerului din Statele Unite s-a îmbunătățit, poluarea a scăzut și, făcând abstracție de SUA, cred că toată planeta respiră în 2020. E o lecție grea, o lecție pe care am simțit-o cu toții, indiferent de continent.

Ecologiști sau nu, indiferenți sau implicați, am învățat că fix o pauză de la obiceiurile nocive ne poate îmbunătăți traiul. Nouă, planetei, generațiilor viitoare.

Am plătit și încă plătim cu teamă, șomaj, pesimism și măști de protecție. Plătim cu dor, distanțare socială și terapii intensive. Iar dacă noi am avut nevoie de terapie intensivă ca să luptăm și să rămânem în viață, am uitat de singura planetă care oferă viață. Cel puțin, din câte știm până acum.

Folosind sateliți, avioane și monitoare la sol, cercetătorii NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) spun că au observat o reducere cu 25% până la 30% a emisiilor de oxid de azot care provoacă smog, împreună cu reduceri mari de compuși organici volatili și gaze cu efect de seră, atât în ​​nord-estul populat puternic al SUA, cât și în orașul Colorado.

Există un ”Studiu de calitate al aerului COVID”, care se concentrează pe cele două regiuni și ”oferă o imagine asupra unui viitor potențial a calității aerului urban, datorită electrificării în curs de desfășurare a flotei de transport din SUA”, a declarat NOAA.

Mi s-a părut foarte interesant să asociezi aerul cu virusul. Să botezi aerul în funcție de pandemie, să cercetezi, să tragi linie și să concluzionezi că e mai bine fără noi. Că planetei îi e mai bine.

La fel de interesantă mi s-a părut declarația lui Xinrong Ren, cercetător la NOAA: ”izolarea e o lecție”.

E complicat să înveți. E complicat să studiezi un fenomen, să reții ceva și să și aplici. Exact ca la școală, învățatul cu de-a sila e dificil, obtuz și fără rezultate de lungă durată. Suntem adulți (i)responsabili și, la o anumită vârstă, lecțiile sunt și mai grele. Că ne găsim scuze, că ne-am pierut antrenamentul sau că nu ne mai pasă de ce se poate întâmpla.

Citește și: Sichel vrea să salveze turismul francez de la coronavirus

#News