Opt case tradiţionale din Ardeal, renovate cu fonduri din PNRR şi introduse într-un circuit turistic

Casele sunt construite din lemn şi au fundaţia din marmură

Opt case tradiţionale din satul hunedorean Alun, cunoscut şi sub numele de „satul de marmură”, vor fi reabilitate şi introduse apoi într-un circuit turistic, în baza unui proiect în valoare de 2,98 milioane lei, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), potrivit g4media.ro.

 Cele opt gospodării au o vechime cuprinsă între 50 şi 100 de ani, sunt construite din lemn şi au fundaţia din marmură, material care se găseşte din abundenţă în zonă pentru că la intrarea în sat se află o carieră de exploatare a acestei roci. „Selecţia acestor case s-a realizat în urma unei vizite în teren împreună cu specialişti în arhitectură şi în domeniul cultural, reprezentanţi ai Primăriei Bunila, ai proprietarilor şi ai Asociaţiei SalvaSat – care se ocupă de acest proiect”, a declarat luni managerul de proiect Ioan Bârsan, din partea Asociaţiei SalvaSat.

 Potrivit acestuia, proprietarii caselor incluse în proiect se obligă să nu le înstrăineze între 5 şi 10 ani şi să permită fotografierea şi introducerea acestor gospodării într-un circuit turistic mai amplu, alături de alte sate din ţară, prin Programul România Atractivă.

„Satul va intra astfel într-un circuit turistic alături de alte aşezări rurale din România cu arhitectură tradiţională. Va fi păstrat actualul drum de marmură care duce în sat, iar autorităţile locale au în plan să facă şi un drum paralel cu cel existent, pentru un acces mai uşor”, a explicat reprezentantul SalvaSat. El şi-a exprimat speranţa că şi cel de-al doilea drum va fi asfaltat doar până la intrarea în sat, iar restul va fi păstrat în limita tradiţionalului.Se estimează că după finalizarea proiectului tehnic, la care se lucrează acum, în circa trei luni de zile va fi lansată şi procedura de achiziţie publică a lucrărilor. 

Proiectul trebuie finalizat până la jumătatea anului 2026

. Satul Alun a fost una dintre aşezările bogate din judeţul Hunedoara, dar s-a depopulat rapid după anul 1990. Dezvoltarea aşezării a depins direct de cariera de marmură de acolo, binecunoscută cioplitorilor din ţară. Marmura de Alun a fost folosită la construirea Casei Poporului din Bucureşti, dar şi pentru ridicarea uneia dintre cele două biserici din sat. Este preţuită şi acum, iar artiştii spun că se poate compara cu marmura de Carrara prin granulaţia fină, care permite o prelucrare uşoară. În sat dăinuieşte o biserică unicat în ţară şi a doua din Europa. Construită în totalitate din marmură extrasă din cariera satului, biserica a fost ridicată între anii 1937 şi 1939. Domină satul şi este singura din România ale cărei ziduri au fost realizate din preţiosul material de construcţii. În prezent, în sat mai locuiesc doar câteva persoane, majoritatea oameni în vârsta. Un bărbat din Harghita, atacat de urs în spatele casei