Cupa Davis
Cupa Davis. Sursa foto: wikipedia

Rusia, câştigătoarea ultimei ediţii a Cupei Davis, va fi înlocuită de Serbia în finala din 2022 a acestei competiţii rezervate echipelor naţionale masculine de tenis. Competiția este programată să aibă loc în cursul lunii septembrie, a transmis luni Federaţia Internaţională de Tenis (ITF).

Serbia a fost aleasă de ITF deoarece a fost „echipa cea mai bine clasată dintre semifinalistele din 2021”. Serbia primise deja o invitaţie pentru intrarea directă în această fază finală fără sa mai treacă prin calificări. O altă naţiune, care urmează să fie anunţată ulterior, va beneficia de această invitaţie acordată iniţial echipei lui Novak Djokovic, a precizat Federaţia internaţională de Tenis.

Decizia a fost luată ca urmare a excluderii sportivilor ruşi din toate competiţiile internaţionale, după declanşarea războiului din Ucraina.

„Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia şi facilitarea acesteia de către Belarus. Pe lângă anularea tuturor evenimentelor ITF din aceste ţări, Consiliul ITF anunţă astăzi suspendarea imediată a Federaţiei Ruse de Tenis (RTF) şi a Federaţiei de Tenis din Belarus (BTF) din calitatea de membru ITF şi de la participarea în competiţiile internaţionale pe echipe ITF până la noi ordine. ITF rămâne în contact strâns cu Federaţia Ucraineană de Tenis şi este solidară cu poporul Ucrainei”, a precizat ITF.

Măsura îi afectează direct pe jucătorii ruşi, în special pe noul număr 1 mondial Daniil Medvedev, precum şi pe colegul său Andrey Rublev, locul 6 ATP. Cei doi vor putea continua să concureze pe circuitul ATP, la fel ca şi fetele în circuitul WTA, după cum au confirmat ITF şi cele două organizaţii.

Oficialii Federației Internaționale de Tenis au mai anunţat că în competiţia feminină Billie Jean King Cup (fosta Fed Cup), Rusia , care este deţinătoarea trofeului, va fi înlocuită de Australia. Australia a fost selecționată pe baza aceleaşi criterii ca Serbia.
Echipa Australiei ocupă cel mai bun loc în clasament dintre semifinalistele învinse la ediţia 2021 şi va lua locul cuvenit automat Rusiei, campioana en titre, suspendată din competiţiile internaţionale de tenis pe echipe, la turneul final prevăzut în luna noiembrie.

În prima ediţie a Cupei Billie Jean King, Rusia a învins Elveţia cu 2-0, în finala competiţiei desfăşurată la Praga. În fosta competiţie Fed Cup, Rusia avea alte patru trofee (2004, 2005, 2007, 2008). Australia are şapte victorii în Fed Cup, ultima în 1974.

Din cauza invaziei armatei ruse în Ucraina, Rusia şi Belarus au fost suspendate din competiţiile internaţionale de tenis pe echipe.

Europa se pregătește ca Rusia să oprească importurile de gaze