Bisericile catolice din Roma au fost închise joi din cauza coronavirusului. Este o acțiune fără precedent, iar decretul îi aparține cardinalului Angelo De Donatis, vicarul papei Francisc pentru arhiepiscopia Romei. Ordinul va rămâne în vigoare până la data de 3 aprilie. Există peste 900 de biserici parohiale și istorice în capitala italiană.

Anterior, doar slujbele fuseseră anulate din cauza focarului. Decretul a venit și ca urmare a deciziei guvernului italian de a întrerupe toate activitățile comerciale din Italia, cu excepția farmaciilor, magazinelor alimentare și magazinelor care vând produse esențiale.

Bazilica Sf. Petru, aflată pe teritoriul Vaticanului, a fost deja închisă, iar papa a anulat cele două apariții săptămânale în public. Binecuvântările duminicale au fost ținute în interiorul Vaticanului și transmise pe Internet.

Dar ce părere are Papa despre aceste măsuri?

„Măsurile drastice nu sunt mereu bune. Să ne rugăm Duhului Sfânt să le ofere păstorilor capacitatea de discernământ pastoral, astfel încât să poată furniza măsuri care să nu lase singur poporul sfânt şi credincios al lui Dumnezeu”.

Cu Dumnezeu sau fără, până joi dimineață, Italia a raportat peste 12.000 de cazuri confirmate de virus și peste 800 de decese, conform datelor de la Universitatea Johns Hopkins.

Primul ministru italian, Giuseppe Conte, a anunțat o blocare de urgență a regiunii nordice a Italiei, în Lombardia, măsură care a afectat aproximativ o treime din populația țării. Apoi, premierul a extins blocajul pentru a cuprinde toată Italia, întrucât spitalele din țară luptă pentru a face loc unui nou val de pacienți infectați cu COVID-19. De asemenea, Italia a adresat colegilor săi membri ai Uniunii Europene, o cerere de ajutor medical. Reprezentantul permanent al Italiei în Uniunea Europeană, Maurizio Massari, a afirmat că nici o singură țară UE nu a venit în ajutorul Italiei.

Măcar îl au pe Papă alături.

Citește și: Coronavirusul și animalele de companie

#News