Avertisment: Fenomenul El Niño, asociat unei creşteri a temperaturilor, se va consolida treptat în lunile următoare

Fenomenul meteorologic El Niño – asociat în general unei creşteri a temperaturilor – a început în mod oficial şi urmează ”să se consolideze în mod treptat” în lunile următoare, transmite  Agenţia americană de Observaţie Oceanică şi Atmosferică (NOAA), potrivit g4media.ro.

El Niño este un fenomen caracterizat de temperaturi de suprafaţă mai mari la Oceanul Pacific în zona Ecuatorului, dar care are consecinţe asupra întregii planete.

”El ar putea conduce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni, avertizează într-un comunicat un climatolog NOAA, Michelle L’Heureux. În mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) avertiza că perioada 2023-2027 urmează să fie aproape sigur cea mai caldă înregistrată pe Terra, din cauza efectulului comun al El Nino şi încălzirii globale – provocată de emisii de gaze cu efect de seră. El Niño are loc la intervale de doi până la şapte ani, iar climatologii preconizau de mai multe luni apariţia acestuia în acest an. Fenomenul opus, La Nina, care tinde, din contră, să provoace o scădere a temperaturilor, era prezent de trei ani. ”În funcţie de forţa sa, El Nino poate cauza o serie de consecinţe, precum o creştere a riscului unor inundaţii puternice sau a unor secete în anumite regiuni ale lumii”, declară Michelle L’Heureux. ”Modificările climatice pot exacerba sau atenua anumite impacturi ale El Nino”, precizează ea.

Robert Negoiță, acuzat de ANI de fapte de corupție