Potrivit oficialilor americani, Huawei a construit echipamente care pot accesa reţelele prin aceste interfeţe, fără ştirea operatorilor. Ei nu au dezvăluit însă modul în care Huawei poate face acest lucru.

„Avem dovezi că Huawei are capacitatea de a accesa în secret informaţii personale şi sensibile în sistemele pe care le întreţine şi le vinde în întreaga lume”, a declarat consilierul pentru securitate naţională, Robert O’Brien.

Oficialii americani nu au dorit să comunice dacă SUA a observat că Huawei folosește această capacitate de acces și nu au dat alte detalii. Ei au spus însă că au identificat portiţele în 2009, la echipamentele 4G.

Luna trecută, Marea Britanie, în ciuda împotrivirii venite din partea administraţiei Trump, a acceptat folosirea echipamentelor Huawei în părţile neesenţiale ale reţelelor 5G. Oficialii britanici spun că informaţiile despre Huawei care le-au fost prezentate de oficialii americani, luna trecută nu erau ceva nou, ele fiind luate în calcul deja.

Compania Huawei reacționează

„Huawei nu a făcut şi nu va face niciodată nimic care să compromită sau să pună în pericol securitatea reţelelor şi a datelor clienţilor săi. Respingem aceste ultime afirmaţii. Din nou, se repetă acuzaţii nefondate fără a furniza niciun fel de dovezi concrete ”, au declarat oficialii companiei.

Un înalt funcţionar Huawei a infirmat posibilitatea că Huawei ar putea accesa reţelele în modul descris de oficialii americani.

„Utilizarea interfeţei legale de interceptare este strict reglementată şi aceasta poate fi accesată numai de către personalul certificat al operatorilor de reţea. Niciun angajat Huawei nu are voie să acceseze reţeaua fără o aprobare explicită a operatorului de reţea ”, a declarat oficialul.

Potrivit oficialului, accesul la reţea fără permisiunea operatorului „este extrem de neplauzibil şi ar fi descoperit imediat”.

Oficiali americani, discuții cu oficialii germani

Matthew Pottinger, consilier adjunct pentru securitate naţională a SUA, a călătorit la Berlin la sfârşitul lunii decembrie. El a discutat pe marginea informaţiilor cu înalţi oficiali din guvernul cancelarului Angela Merkel, au anunțat oficiali americani şi germani.

Legislativul german urmează să voteze în următoarea perioadă o lege care ar permite Huawei accesul complet la piaţa sa 5G, cu condiția să asigure garanţii de securitate. Germania dar și alte ţări încep să construiască reţelele mobile de ultimă generaţie. Trei dintre cei mai mari operatori de reţea din Germania folosesc echipamente Huawei.

Citește și: Coronavirusul determina in SUA alerta maxima !

Deutsche Telekom AG, cel mai mare operator din Germania, a declarat că nu este îngrijorată de propria reţea din Germania, afirmând că sistemul său de management a interceptărilor legale a fost realizat de o companie germană, lucru care ar împiedica accesul Huawei.

Riscuri de spionaj?

Potrivit unei note confidenţiale scrise de Ministerul de Externe german, se precizează că Matthew Pottinger a furnizat dovezi conform cărora echipamentele Huawei prezintă riscuri de spionaj. Pottinger nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.

Un purtător de cuvânt al PLC Vodafone Group din Londra, unul dintre cei mai mari furnizori de telecomunicaţii din lume, a declarat că nu există nici un indiciu că vreunul dintre furnizorii săi de echipamente a avut acces neautorizat la reţelele sale. „Doar angajaţii autorizaţi ai companiei s-ar putea conecta la sistemul de interceptare legală”, a spus el.

Curtis W. Dukes, fost funcţionar al Agenţia Naţională de Securitate, devenit consultant în domeniul cibersecurităţii, spune că este posibil ca un furnizor să poată avea acces prin interfaţa de interceptare legală, dar că nu are cunoştinţă despre o astfel de situaţie. #News