Agnes Keleti
Agnes Keleti

Agnes Keleti, cea mai în vârstă campioană olimpică în viață și supraviețuitoare a Holocaustului, a împlinit 100 de ani. A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, la Helsinki (1952) și Melbourne (1956), unde a câștigat 10 medalii în competiția de gimnastică, din care cinci de aur.

Pentru Agnes Keleti, cea mai plăcută amintire și cea mai mare realizare este că a trăit totul, că s-a bucurat de fiecare zi și că și-a păstrat optimismul, în ciuda episoadelor neplăcute care i-au marcat existența.

Este supraviețuitoare a Holocaustului și câștigătoare a 10 medalii olimpice la gimnastică – inclusiv cinci aururi. În luna ianuarie 2021, Agnes și-a sărbătorit cei 100 de ani, în Budapesta natală.

Optimistă și cu un deosebit simț al umorului, supraviețuitoarea a declarat că, deși viața ei se întinde pe parcursul unui secol, se simte ca la 60 de ani.

Agnes Keleti a cunoscut o viață plină de realizări, aventuri și perseverență, dar și presărată cu numeroase tragedii. Cu toate acestea, menționează cu umorul specific că viața ei a trecut fulgerător, că se simte tânără și că iubește fiecare moment.

Acești 100 de ani mi s-au părut 60 de ani”, a spus ea în cadrul unei sărbători din Budapesta, în ajunul zilei de naștere.

Regina gimnasticii: 100 de ani de Agnes Keleti

Răsfoind un exemplar al unei cărți despre viața ei – „Regina gimnasticii: 100 de ani de Agnes Keleti” – se observă cele două atribute care o caracterizează: modestia afișată pe deplin și dragostea pentru viață.

Iubesc viața, Iar sănătatea este esența. Fără sănătate nu există nimic”.

Într-un interviu acordat anul trecut pentru The Associated Press, Keleti a spus că experiențele pe care le-a câștigat în timp ce călătorea prin lume sunt mult mai prețioase și au însemnat mult mai mult decât cele 10 medalii olimpice.

Keleti a primit Premiul Israel în 2017 – considerat cea mai mare onoare culturală a țării – și numeroase alte titluri de prestigiu: a fost numită unul dintre „Sportivii Națiunii” din Ungaria, în anul 2004.

”Este minunat că sunt încă sănătoasă”

Astăzi, Keleti ține cont de sfaturile medicului, are constant grijă de sănătate, iar zâmbetul reamintește că bucuria de a trăi, chiar și în vremuri de mare greutate, trebuie să ne însoțească mereu.

Trăiesc bine și este minunat că sunt încă sănătoasă”, a spus Keleti. ”Și iubesc viața.”

‘I love life’: Oldest living Olympic champion turns 100

Citește și: Prințul Harry și Ducesa Meghan s-au săturat de social media

#News