16 ani de închisoare pentru un șofer de TIR care a ucis două persoane

. Bărbatul a fost condamnat pentru omor calificat.

Șoferul de TIR care în 2020 a provocat un grav accident rutier pe autostrada A1, soldat cu moartea unei femei de 25 de ani și a fetiței sale de 1 an și 10 luni, a fost condamnat definitiv la 16 ani de închisoare de Curtea de Apel Pitești. Bărbatul a fost condamnat pentru omor calificat. Anterior, el fusese condamnat în octombrie 2022 la 16 ani de închisoare de către Tribunalul Argeș, potrivit digi24.ro.

În noaptea de 17 spre 18 august, trei persoane, doi adulți și un copil, se aflau într-un autoturism pe Autostrada București Pitești, îndreptându-se spre Capitală. Mașina lor a intrat în coliziune cu un remorca unui TIR care întorcea pe autostradă, încercând să evite un control ISCTR.

După accident, șoferul a declarat în fața anchetatorilor că a montat un magnet pe impulsorul cutiei de viteze pentru a manipula aparatul tahograf și a altera timpii de conducere, apoi și-a continuat drumul pe autostrada A1, sensul București-Pitești. Ulterior, a părăsit autostrada pe breteaua Pitești Sud – Craiova și a pătruns pe pasarela care traversează A1, de unde a observat echipajul ISCTR oprit pentru control. Pentru a evita controlul și o sancțiune contravențională, deoarece figura pe tahograf ca aflându-se în perioada de repaos, șoferul a depășit linia continuă, a păstruns pe contrasens pe breteaua de pe ieșire de pe autostradă spre Cătanele, și s-a deplasat neregulamentar 700 de metri până pe A1.

În continuare, șoferul a pătruns din nou pe autostradă, pe contrasens, virând stânga și nu dreapta, înaintând spre sensul de mers Râmnicu Vâlcea-București.

A oprit câteva momente pe banda de urgență, apoi a pus avariile, a continuat deplasarea pe banda de decelerare, iar apoi a pătruns succesiv pe banda 1 și banda 2 și a virat stânga spre breteaua de ieșire de pe autostradă (Pitești Sud-Craiova), blocând într-o poziție transversală ambele benzi ale sensului spre București. Atunci s-a produs coliziune cu autoturismul care circula pe sensul dinspre Râmnicul-Vâlcea spre București. În urma coliziunii, soția șoferului, în vârstă de 25 de ani, a fost grav rănită și transportată la spital unde a murit, iar fiica acestuia, în vârstă de 1 an și 10 luni, a murit la locul accidentului.

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a murit