Doar 25% dintre japonezi își doresc desfășurarea JO în această vară

Pandemia cu noul coronavirus a dat peste cap competițiile sportive, JO Tokyo trebuiau să se desfășoare în 2020

Peste 70% dintre japonezi doresc anularea sau amânarea Jocurilor Olimpice 2020 de la Tokyo, în condiţiile pandemiei de coronavirus, arată un sondaj dat publicităţii luni de agenţia Kyodo News, cu ceva mai mult de 100 de zile de data la care ar urma să înceapă competiţia. Potrivit acestui sondaj, 39,2% dintre japonezi doresc anularea Jocurilor, iar 32,8% sunt în favoarea unei noi amânări a acesteia. Doar 24,5% vor ca Jocurile să se desfăşoare aşa cum este prevăzut. De altfel, cifrele sunt în scădere, după ce în ianuarie mai bine de 80% din japonezi doreau amânarea Jocurilor Olimpice.

Jocuri limpice, fără public

Din cauza îngrijorărilor legate de pandemia de coronavirus, autoritățile japoneze au declarat comitetelor olimpic și paralimpic că este „foarte puțin probabil” ca turiștii să poată veni în țară pentru a vedea Jocurile Olimpice din tribune. Organizatorii au declarat că au luat această decizie a pentru asigurarea „jocuri sigure pentru toți participanții și pentru publicul japonez”. Jocurile Olimpice au fost amânate în martie anul trecut din cauza răspândirii coronavirusului în întreaga lume și vor avea loc pe 23 iulie, o lună mai târziu, din 24 august. Este prima amânare din istoria evenimentului, la care participă 11.000 de sportivi din aproximativ 200 de țări.

JO 2020 de la Tokyo, amânate un an din cauza pandemiei, urmează să înceapă pe 23 iulie în capitala niponă, unde numărul infectărilor a scăzut datorită stării de urgenţă, însă a început din nou să crească după ridicarea restricţiilor pe 21 martie.

Japonia a introdus începând de luni măsuri mai puternice împotriva coronavirusului la Tokyo şi în alte regiuni, pentru a lupta cu al patrulea val de infectări, cauzate de tulpini mutante virulente.

De altfel, 92,6% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi de creșterea numărului de infectărilor, potrivit aceluiași sondaj, realizat de Kyodo între 10 şi 12 aprilie.

Japonezii, nemulțumiți de ritmul de vaccinare

De altfel, nemulțumirile japonezilor se leagă de faptul că ritmul de imunizare nu este cel mai rapid pentru revenirea la „normalitate”. Luni a început luni vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, însă dozele de vaccin importate sunt deocamdată în cantitate redusă şi este puţin probabil ca ritmul inoculărilor să oprească ultimul val de infectări. Conform sondajului, aproximativ 60% dintre japonezi sunt nemulţumiţi de ritmul în care se desfăşoară vaccinarea în ţara lor.

Citește și: Jocurile Olimpice de la Tokyo rămân pe „poziție”