Vladimir Putin
Vladimir Putin. sursa foto: hotnews.,ro

Principiile sportului au fost „erodate”, acesta transformându-se într-o „dictatură a birocrației antidoping angajată politic”, a declarat Vladimir Putin. Criticile au fost aduse de către președintele rus cu ocazia evenimentului organizat pentru paralimpicii ruși excluși de la Jocurile Paralimpice de la Beijing 2022. Competiția se desfășoară în orașul siberian Khanty-Mansiysk, după ce sportivii ruși și belaruși au fost excluși de la Jocurile Paralimpice din cauza implicării țării lor în războiul din Ucraina.

Evenimentul înlocuitor, pentru Rusia și Belarus, a Jocurilor de la Beijing 2022, se va încheia luni și cuprinde competiții de schi fond, biatlon, curling, snowboard, schi alpin și hochei pe gheață.

Pe lângă Rusia și Belarus, echipe din fostele națiuni sovietice Kazahstan, Tadjikistan și Armenia au participat la acest eveniment, care are ca slogan „Suntem împreună, Sport”.

Critici dure din partea lui Vladimir Putin

„Arbitrajul dubios de părtinitor și calomnios”, „antipatii ostile” și „provocările directe” au fost alte acuzații aduse de Vladimir Putin într-un mesaj video, cu ocazia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022.

„Din păcate, în ultimii ani, un număr tot mai mare de competiții internaționale majore au fost marcate de evenimente incompatibile cu sportul, cu spiritul și caracterul său”, a declarat Putin în mesajul său video.

Putin a criticat decizia Comitetului Paralimpic Internațional (IPC), afirmând că excluderea celor două echipe a fost „culmea cinismului”. El a declarat că ideile baronului Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, au fost „denaturate”. A avut loc o „pierdere de autoritate” și de „independență a organizațiilor importante pentru dezvoltarea sportului mondial”, susține Vladimir Putin.

Criticile lui Putin vin după ce Rusia este din ce în ce mai izolată de sportul internațional, numeroase federații internaționale impunând recomandările stabilite de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) de a interzice participarea sportivilor și oficialilor ruși și belaruși la toate evenimentele sportive mondiale.

Lui Vladimir Putin i-au fost retrase numeroase titluri sportive, inclusiv Ordinul Olimpic al CIO, o centură neagră onorifică de al nouălea Dan în taekwondo și statutul său de președinte de onoare al Federației Internaționale de Judo.

„Am asistat în mod repetat la arbitraje dubioase și calomnioase, la antipatii ostile și la provocări directe, am văzut cum ideile lui Pierre de Coubertin însuși au fost metodic denaturate și distorsionate, cum principiile odinioară sacre ale sportului au fost erodate. Literalmente, sub ochii noștri, egalitatea s-a transformat în toleranță perversă, dreptatea în standarde duble, iar lupta pentru puritate în sport într-o dictatură angajată politic a birocrației antidoping”, a declarat Putin.

Au apărut tabletele care pot înlocui alimentele, în situaţii de urgenţă