Franța recomandă o singură doză de vaccin celor care au avut Covid

Doza va acționa ca un rapel

Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) din Franța a recomandat ca persoanele care au contractat anterior Covid să primească doar o doză de vaccin, anunță Euronews. Autoritatea franceză este prima din lume care emite o astfel de recomandare.

HAS a precizat că datele actuale sugerează că „persoanele care au fost deja infectate păstrează o memorie imună”, indiferent dacă boala lor a fost simptomatică sau nu.

„Acest lucru face HAS să propună o singură doză persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2, indiferent de cât timp au fost infectate. Această doză unică de vaccin va acționa ca un rapel”, spune HAS. Totodată, autoritatea recomandă administrarea dozei unice de vaccin la trei – șase luni de la contractarea virusului.

Citește și: Vaccinarea tinerilor înaintea vârstnicilor

De altfel, recomandarea se aliniază cu rezultatele a două studii lansate la începutul acestei luni, care au comparat răspunsurile la anticorpi pentru persoanele care primesc două doze și persoanele infectate anterior care primesc o singură doză. Într-unul dintre studii, cercetătorii din New York și Paris au examinat 109 persoane. 68 nu avuseseră niciodată Covid și 41 care au dat teste pozitive anterior. Ei au descoperit că la două săptămâni după o singură doză, persoanele care anterior luptaseră împotriva bolii aveau concentrații de anticorpi care erau la fel de mari sau de până la 10 ori mai mari decât nivelurile observate la persoanele neinfectate care primiseră două doze de vaccin. Al doilea studiu, mai mic, de la Universitatea din Maryland, a avut rezultate similare.

Recomandarea ar rezolva și „criza” dozelor disponibile

Lawrence Yong, virolog și profesor de oncologie moleculară la Universitatea din Warwick (Marea Britanie), a declarat că răspunsurile la studiile sus-menționate, „ar putea deveni o opțiune viabilă atunci când există îngrijorări legate de furnizarea de vaccinuri.”

În acest moment, în UE sunt acreditate trei seruri: Pfizer BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Acesta din urmă este recomandat de câteva dintre țările UE pentru persoanele între 18 și 65 de ani. Unele țări au coborât totuși această limită, la 55 de ani. Însă OMS a anunțat zilele trecute că AZ este eficient și pentru cei peste 65 de ani.

Citește și: Un român, vaccinat cu două seruri diferite, accidental