Procurorii DNA fac percheziții la Primăria Iași

Procurorii DNA anchetează autorizarea, vânzarea și intabularea unui imobil.

Procurorii DNA Iași fac percheziții la Primăria Iași, la sediile unor firme și persoane fizice, într-un dosar de corupție, anunță instituția. Procurorii DNA anchetează autorizarea, vânzarea și intabularea unui imobil, potrivit stiripesurse.ro.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, însoțiți de echipaje ale Jandarmeriei, fac percheziții, luni dimineața, la Primăria Iași, mai precis la Serviciul de Urbanism și la Serviciul Registratură-Comunicare, condus de Vasile Tiron. Nu se cunosc informații suplimentare despre motivul perchezițiilor, dar potrivit unor surse ar fi vorba despre Afacerea Vixen, un bloc construit la Moara de Vânt pe o autorizație de casă. 

DNA precizează că sunt vizate și alte două domicilii și sedii de firme, existând suspiciuni referitoare la posibile infracțiuni din primul mandat al primarului Mihai Chirica.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2018 – 2020, în legătură cu eliberarea unor documente privind autorizarea construcției, edificarea, tranzacționarea și intabularea unui imobil din municipiul Iași. În cursul zilei de 12 decembrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 3 locații, situate pe raza județului Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sedii de firma.

Reacția primarului Mihai Chirica

Luni dimineața, reprezentanții Primăriei Iași au transmis un punct de vedere pe pagina oficială de Facebook.  „În urma unor plângeri penale făcute de conducerea Primăriei Municipiului Iași în privința modalității de eliberare a unor documente de urbanism, în cursul dimineții de astăzi, 12 decembrie 2022, polițiștii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au venit la sediul municipalității pentru a solicita o serie de documente. Procurorii au solicitat și primesc de la angajații Primăriei Municipiului Iași o serie de documente suport care vizează eliberarea unor documente de urbanism emise în perioada 2015 – 2020”, se arată în comunicat. 

Primăria confirmă că este vorba despre construirea unui imobil în zona Moara de Vânt în baza unei autorizații de construire emise în cursul anului 2015, completată printr-o autorizație din anul 2019, recepționat printr-un proces verbal emis în anul 2019 și care a beneficiat de un certificat de atestare a edificării construcției emis în anul 2020.

„În urma unor verificări ale documentației făcute la începutul acestui an de către Direcția de Arhitectură și Urbanism – Serviciul Autorizare Construcții s-a constatat că autorizațiile vizau construirea a două locuințe individuale și repoziționarea imobilului, pe când certificatul de atestare a edificării se referă la o locuință colectivă. Ca urmare, primarul Mihai Chirica a trimis, pe 7 martie 2022, două sesizări cu privire la săvârșirea unor fapte cu potențial infracțional referitoare la certificatul de atestare a edificării construcției menționat către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași și, respectiv, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Sesizările trimise instituțiilor statului au fost însoțite de întreaga documentație menționată”, se precizează în comunicat. 

O funcționară a primăriei din Băile Herculane a sustras ani de zile bani din încasările din taxe și impozite