O funcționară a primăriei din Băile Herculane a sustras ani de zile bani din încasările din taxe și impozite

Pentru a putea să-şi însuşească 379.309 lei, casiera a falsificat un număr de 899 rapoarte de recapitulaţie zilnice și 900 file din registrul de casă zilnic.

Sursa foto: Pixabay

O  funcționara a primăriei din orașul Băile Herculane, județul Caraș-Severin, a furat sistematic, timp de opt ani, primăria unde lucra ca casieră, fără să fie descoperită în toată această perioadă. Femeia a obținut de 379.309 lei, bani încasați de la cetățeni din taxe și impozite, lipsa lor nefiind sesizată de nimeni ani de zile, potrivit ziare.com.

În urma unui un audit intern, a fost descoperită delapidarea, reprezentanții primăriei sesizând Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș

Deși furtul s-a produs în perioada februarie 2010- mai 2017, dosarul a ajuns în instanța în anul 2021, o parte dintre faptele pentru care a fost acuzată fiind în pericol de prescriere. Ioana Grațiela Ratzec a ajuns casiera primăriei Băile Herculane, prin dispoziția primarului, în iunie 2009. La șapte luni după ce a fost numită în post, femeia a început să fure banii din încasări .Potrivit rechizitoriului, în perioada 01.02.2010 – 08.05.2017 ”a sustras în mod sistematic şi periodic, mai multe sume de bani din casieria Primăriei Băile Herculane, iar pentru acoperirea acestora a modificat (falsificat) registrul de casă zilnic şi raportul de recapitulaţie zilnic cu încasările zilnice (în 900 zile pe o perioada de 8 ani) şi nu a înregistrat corect chitanţele de încasare (4151 chitanţe în cele 900 zile) în sensul diminuării acestora cu sumele sustrase”, se arată în documentul citat.

Pentru a putea să-şi însuşească 379.309 lei, casiera a falsificat un număr de 899 rapoarte de recapitulaţie zilnice și 900 file din registrul de casă zilnic.

Pentru a lua banii, casiera fie nu înregistra deloc suma încasată, fie înregistra doar o parte din sumă, fie modifica sumele scrise pe chitanță sau distrugea pur și simplu chitanțele .Ea a făcut modificări direct în registrul de casă și-și lua  suma de bani de care avea nevoie. La cinci ani de la comiterea ultimului furt, casiera a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 100 de zile. Sentința dată de Curtea de Apel Timiș, în data de 8 decembrie 2022, este definitivă. Casiera a fost acuzată inițial de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și uz de fals în formă continuată. În cazul acestor două ultime infracțiuni procesul penal a încetat ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.

Ministrul Gabriela Firea anunță lansarea ghidului privind hărțuirea pe criteriu de sex și hărțuirea morală la locul de muncă