Ministrul Gabriela Firea anunță lansarea ghidului privind hărțuirea pe criteriu de sex și hărțuirea morală la locul de muncă 

Acesta reprezintă o premieră pentru România.

Ministrul Gabriela Firea anunță o premieră în domeniul prevenirii și combaterii hărțuirii sexuale, respectiv publicarea primului ghid dedicat instituțiilor și companiilor private. Potrivit ministrului Familiei, doar în primele 9 luni ale anului, 130 de persoane au fost hărțuite în spațiul public, existând 287 de anchete penale în lucru. Hărțuirea sexuală este un fenomen despre care se vorbește prea puțin, dar care este prezent în instituțiile publice și companiile private, a declarat ministrul Familiei.

Gabriela Firea: Împotriva statului român a fost pronunțată recent o decizie într-un proces deschis la CEDO de o angajată a unei instituții de stat.

Potrivit ministrului Familiei, România a pierdut tocmai pentru că instituțiile au tratat superficial plângerile femeii, fiind o decizie care trebuie să dea mult de gândit, chinurile și nedreptatea prin care trece o persoană hărțuită la locul de muncă nefiind de neglijat. Ghidul privind hărțuirea pe criteriu de sex și hărțuirea morală la locul de muncă este o premieră pentru România, documentul fiind elaborat de specialiștii ANES împreună cu Institutul Român Pentru Drepturile Omului și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

„Mulțumesc Adrian Bulgaru, președinte IRDO, și Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii, pentru tot sprijinul”, a declarat Gabriela Firea, pe pagina de Facebook. Potrivit ministrului Familiei, ghidul este un instrument important, care se dorește să fie implementat în toate instituțiile și care va fi sprijin real pentru angajați, dar și pentru angajatori.

Orice conduită ostilă sau nedorită, orice comentariu nepotrivit, cu tentă sexuală, orice acțiuni și gesturi nepotrivite înseamnă hărțuire și acest ghid stabilește toate măsurile care trebuie luate la nivelul unei instituții pentru a gestiona astfel de situații, dar în primul rând pentru a preveni, a subliniat Gabriela Firea.

” Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați – ANES, va oferi suport, îndrumare și coordonare metodologică instituțiilor publice şi companiilor private pentru aplicarea măsurilor din acest document. Ghidul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Timp de 30 de zile, așteptăm propunerile, sugestiile și opiniile privind acest proiect.”, a transmis Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.

Ministrul Gabriela Firea, detalii privind programul social pentru creșterea natalității: S-au primit aproape 4.000 de solicitări pentru fertilizarea în vitro