Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

O echipă de cercetători de la Humboldt-Universität din Berlin, Germania, a încercat să explice de ce oamenii nu se pot gâdila singuri, realizând un experiment bazat pe voluntari.

Cercetătorii au măsurat mai multe aspecte ale răspunsului la gâdilat al oamenilor și a dezvoltat o teorie pentru a explica de ce oamenii nu se pot gâdila singuri, precizează jurnaliștii de la Medical Xpress.

Într-o lucrare publicată în revista Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, grupul descrie studierea reacțiilor fizice la gâdilat la mai mulți voluntari.

Oamenii nu sunt singurele creaturi care experimentează gâdilatul: delfinii, cimpanzeii, câinii și șobolanii au un astfel de răspuns

În toate grupurile, răspunsul este aproape același. Inițial, există un moment de percepție, urmat de un zâmbet și apoi de râs. În acest nou studiu, cercetătorii și-au propus să afle mai multe despre gâdilat. La experiment au participat 12 voluntari.

Fiecare voluntar s-a așezat pe un scaun, având axilele și tălpile descoperite, gata de a fi gâdilate de către un partener. Înainte de gâdilat, voluntarilor li s-a dat timp să se cunoască.

Cercetătorii au filmat acțiunea folosind două camere: una orientată spre față, cealaltă spre partea corpului care urma să fie gâdilată.

Studiind videoclipurile, cercetătorii au descoperit că, așa cum era de așteptat, prima reacție la gâdilat a fost o schimbare a expresiei faciale

Un zâmbet a început să se formeze la aproximativ 300 de milisecunde. Zâmbetul a fost urmat, foarte îndeaproape, de o schimbare a respirației.

Apoi, 200 de milisecunde mai târziu, au început vocalizările, în general sub forma unui râs. Pe măsură ce gâdilatul a continuat, cercetătorii i-au cerut persoanei care era gâdilată să evalueze cât de intense erau senzațiile pe care le simțea.

Voluntarii au spus că picioarele sunt cele care percep cea mai intensă senzație de gâdilare

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că, pe măsură ce gradul de gâdilat a crescut, la fel a crescut și volumul de râs.

Cercetătorii au efectuat același experiment a doua oară. De data aceasta, le-au cerut voluntarilor să se gâdile singuri în timp ce erau gâdilați și de partener.

Acest lucru a făcut ca gâdilatul partenerului să nu fie perceput la fel de intens.

Autorii experimentului recunosc că încă nu au idee ce se întâmplă cu sistemul nervos atunci când apare gâdilatul

Totuși, potrivit cercetătorilor, creierul ar trimite semnale care inhibă gâdilatul atunci când ne gâdilăm singuri.

Altfel, oamenii ar râde de fiecare dată când se încalță cu șosetele sau când se scarpină la axile.