Ministrul Gabriela Firea a anunțat creșterea sumelor destinate îngrijirii copiilor din centrele de plasament

De asemenea, au crescut semnificativ și sumele alocate pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități și vârstnicilor din cămine.

Ministrul Gabriela Firea a anunțat că au fost majorate semnificativ standardele de cost pentru serviciile sociale destinate copiilor din centrele de plasament și victimelor violenței domestice, gestionate de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și pentru persoanele cu dizabilități și vârstnicii din cămine, coordonate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Ministrul Familiei a transmis că proiectul de hotărâre de guvern a fost aprobat în ședință de Guvernul României, măsura fiind obligatoriu de luat având în vedere cât de mult au crescut prețurile și situația de pe piața energiei. „Le mulțumesc colegilor Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii, și Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, pentru sprijin, precum și specialiștilor din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați – ANES.”, a declarat Gabriela Firea, într-o postare pe pagina de Facebook.

Pentru serviciile sociale destinate protecției şi promovării drepturilor copilului, creșterea medie este de 32%

Astfel, pentru copiii din casele de tip familial sumele cresc de la 42.000 lei/an, la aproape 59.300 lei/an, pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități, creșterea medie este de 25% iar pentru persoanele adulte cu handicap care se află într-un centru de îngrijire sumele anuale cresc de la 66.853 lei până la 80.332 lei. Pentru serviciile sociale destinate persoanelor vârstnice creșterea medie este 51%, suma pentru un vârstnic, persoana dependentă cazată într-un centru, fiind majorată de la aproape 50.500 lei/an, la 84.500 lei/an. În ceea ce privește serviciile sociale destinate prevenirii şi combaterii violenței în familie, creșterea medie este de 42%, pentru o victimă cazată într-un centru de primire de urgență suma crescând de la 26.700 lei/an, la 37.900 lei/an iar pentru o victimă cazată într-o locuință protejată, suma fiind majorată de la 34.100 lei/an, la 48.300 lei/an.

Gabriela Firea: Aliniem astfel, la realitățile zilei, standardele de cost utilizate în serviciile sociale

În cazul copiilor aflați în plasament în servicii de tip rezidențial, suma lunară actualizată pentru nevoile lor crește cu 128 lei pentru un copil. iar pentru copiii din serviciile sociale de zi, diferența este de 42 de lei.” Acum avem în serviciile de tip rezidențial în jur de 10.000 copii și alți aproape 14.000 sunt beneficiari ai serviciilor de zi. Aliniem astfel, la realitățile zilei, standardele de cost utilizate în serviciile sociale. Din păcate, creșterile de prețuri din ultimii doi ani și, mai ales din ultimele luni, nu s-au regăsit până acum în ajustări corespunzătoare ale sumelor pe care statul român le acordă pentru copii aflați în sistemul de protecție specială. Iar acești bani reprezintă singura sursă de acoperire a nevoilor de bază pentru acești copii, care au dreptul la un trai decent! Mi se pare important să avem grijă de toate aceste categorii de persoane, aflate în situații dificile”, este mesajul transmis de ministrul Gabriela Firea.

Gabriela Firea : Violența domestică este intolerabilă iar victimele trebuie protejate