Palatul Buckingham: Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea va avea loc pe data de 6 mai

Regele Charles va împlini 74 de ani la încoronare, fiind cel mai în vârstă nou monarh care va primi coroana.

 Încoronarea regelui Charles al III-lea va avea loc sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey, a comunicat Palatul Buckingham. Camilla, Regina Consoartă, va fi alături de Rege și va fi încoronată în cadrul ceremoniei istorice, potrivit romaniatv.net.

Ceremonia va marca o sărbătoare simbolică a noii domnii a regelui Charles, care va fi uns ca suveran și îi va fi pusă o coroană pe cap. În mod tradiţional, încoronarea noilor monarhi britanici are loc în anul următor accederii la tron, în semn de respect pentru regele sau regina decedată.

Regele Charles a devenit monarh după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a a murit in luna septembrie.

Încoronarea de anul viitor va fi prima după aproape 70 de ani, ultima fiind organizată  pentru Elisabeta a II-a în iunie 1953 . Ceremonia va fi prima care va fi ținută într-o zi de sâmbătă, de la Edward al VII-lea, în 1902. Palatul Buckingham a anunțat că ceremonia va combină vechiul și modernul. Potrivit Casei Regale, va fi „înrădăcinată în tradiții de lungă durată”, dar „va reflecta şi rolul monarhului de astăzi și va privi spre viitor”. Camilla, Regina Consoartă, va fi încoronată în cadrul unei ceremonii similare, dar care va fi mai simplă, odată cu încoronarea Regelui. Regele Charles al III-lea va fi uns cu ulei sfânt, va primi inelul de încoronare și sceptrul, apoi va fi încoronat cu coroana maiestuoasă a Sfântului Eduard și binecuvântat în timpul ceremoniei. 

Palatul a adăugat: „Ceremonia a păstrat o structură similară timp de peste o mie de ani, iar încoronarea de anul viitor este de așteptat să includă aceleași elemente de bază, recunoscând în același timp spiritul vremurilor noastre”.

Regele Charles va împlini 74 de ani la încoronare, fiind cel mai în vârstă nou monarh care va primi coroana

Ceremoniile de încoronare au fost ținute la Westminster Abbey, din Londra, de mai bine de 900 de ani. Biserica medievală a fost locația aleasă pentru desfășurarea unei ceremonii care este un amestec de simbolism religios și constituțional. Arhiepiscopul de Canterbury va oficia ungerea, binecuvântarea și sfințirea regelui Charles. Slujba de încoronare a Elisabetei a II-a a durat aproape trei ore,  surse regale sugerând că ceremonia de anul viitor va fi mai scurtă, mai diversificată la care vor participa un număr mult mai mic de invitați. În 1953 au fost construite standuri temporare în interiorul Westminster Abbey, care au permis accesul a 8.000 de oaspeți în interior, capacitatea actuală a Mănăstirii fiind de aproximativ 2.200.

Planurile pentru eveniment sunt cunoscute sub numele de cod „Operation Golden Orb” și stabilesc în detaliu fiecare pas al evenimentului. Oamenii din interiorul Palatului au declarat pentru Mail on Sunday că Ducele de Norfolk are responsabilitatea de a organiza ceremonia și i s-a transmis că evenimentul trebuie să fie unul simplu, scurt și divers, care să reflecte Marea Britanie modernă.
Mineritul spațial ar putea deveni o afacere de succes