Proiect al Ministerului Mediului: Urșii care au atacat și provocat răni oamenilor, eliminați imediat

Ministrul Tanczos Barna a declarat că anul trecut au existat aproximativ 300 de intervenţii, 15 urşi fiind împușcați

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un ordin care permite, în cazul în care un om este atacat, rănit şi ajunge în spital, ca exemplarul de urs agresiv să fie eliminat imediat. Potrivit oficialilor ministerului, odată ce un urs a atacat un om, agresiunea poate avea loc şi a doua oară, potrivit g4media.ro.

Ministrul Tanczos Barna a declarat că anul trecut au existat aproximativ 300 de intervenţii, 15 urşi fiind împușcați

Ministrul Mediului a mai declarat că în paralel există o cotă de prevenţie de extragere a 140 de exemplare. Acolo unde numărul de urşi este extrem de mare şi sunt atacuri la oameni şi la animale, trebuie acţionat preventiv, deoarece exemplarele acelea s-au obişnuit cu prezenţa omului şi să mănânce din coteţ, ele trebuind eliminate deoarece se vor reîntoarce într-o altă localitate şi vor ataca oameni, a mai declarat ministrul Mediului.

 Tanczos Barna a declarat că nu s-au luat măsuri legat de prezența urșilor la Sinaia, şi nici nu se doreşte deoarece locuitorii spun ca ursul face parte din peisaj.  Ministerul Mediului a precizat că anul trecut au fost împuşcate 15 exemplare.

MInistrul Mediului a declarat că aproape 5% din intervenţiile asupra urşilor se termină cu extragerea exemplarului periculos, respectiv cu împuşcarea, pe baza ordonanţei 81 care reglementează intervenţia imediată, 10% sau 15% din intervenții fiind relocări de exemplare şi restul sunt alungări.

”Nu s-a confirmat acea isterie în jurul Ordonanţei, anul trecut, că va fi un măcel în pădure şi în localităţi. Urşii sunt periculoşi şi vin în comunităţi unde nu s-au luat măsuri. La Sinaia nu s-au luat măsuri şi nici nu se doreşte, pentru că ei spun că ursul face parte din peisajul oraşului. La Băile Tuşnad, de fiecare dată a fost relocat sau extras, în afara localităţii, pentru că se întorcea. Au fost făcute multe relocări chiar şi pentru mame cu pui”, a afirmat ministrul.

Urșii sunt mamifere omnivore din familia Ursidae aparținând subordinului Caniformia

Deși există doar opt specii de urși, aceștia sunt răspândiți, apărând într-o mare varietate de habitate în toată emisfera nordică și parțial în emisfera sudică. Se găsesc în America de Nord, America de Sud, Europa și Asia. Caracteristicile comune ale urșilor moderni includ corpuri mari cu picioare îndesate, bot lung, urechi mici rotunjite, păr aspru, labe plantigrade cu cinci gheare neretractibile și cozi scurte.

Oamenii nu se pot gâdila singuri, iar cercetătorii explică de ce