Sursa foto: Pixabay

Numărul persoanelor care au împrumutat pentru acasă (sau au consultat în sediul bibliotecii), cel puțin o dată în decursul unui an calendaristic, o carte, broșură sau o altă publicație aparținând unei biblioteci a atins minimul istoric de 2,1 milioane în anul 2021.

În prezent, există în România doar 8.458 de biblioteci naționale, universitare, specializate, școlare, publice sau private.

Conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) și investigate de Digi24.ro, numărul cititorilor a scăzut cu 4 milioane în ultimii 25 de ani, iar numărul bibliotecilor active s-a înjumătățit în ultimele trei decenii.

Cauza numărului de cititori în scădere: lipsa investițiilor

Bibliotecile școlare din România nu au mai beneficiat de fonduri destinate achiziției de carte de peste 20 de ani, lucru care ar putea explica numărul de cititori în scădere.

Cornelia Popa Stavri, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat pentru Digi24.ro: “Fiecare unitate de învățământ din România are sau ar trebui să aibă o bibliotecă, cu cel puțin un bibliotecar în organigramă.

Doar că baza de carte din aceste biblioteci nu a mai fost actualizată dinainte de anul 2000. Nu mai știu exact să vă spun când, dar sigur înainte de anul 2000 au fost ultimii bani care au fost alocați pentru achiziția de carte în școli”.

Ba mai mult, în ultimul raport de activitate al Ministerului Culturii (cel care vizează anul 2021), apare de foarte puține ori termenul „bibliotecă”.

Este vorba de exact 3 ocurențe: Biblioteca Franceză „Omnia” din Craiova, căreia i-a fost alocată suma de 3,5 milioane de euro pentru refacere și consolidare; Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” din Iași, care s-a bucurat de 15,8 milioane de euro în același scop; dar și proiectul în derulare “Biblioteca Digitală a României”.

România a devenit o țară aculturală

Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, a afirmat pentru Digi24.ro că România a devenit o țară aculturală, o țară din care practica lecturii a cam dispărut, motiv pentru care ne situăm pe unul din ultimele locuri din întreaga lume.

„Totul e bazat pe ipocrizie și demagogie. Avem Ziua Națională a Lecturii, avem Ziua Națională a Iubitorilor de Carte, avem chiar Ziua Națională a Cumpărării de Carte. Te înspăimânți… În loc să facem politici publice venim cu tot felul de chestii marginale. Ne plac festivismele”, a spus acesta.

Una dintre soluții ar putea fi ca bibliotecile să stea deschise și în week-end, așa cum se întâmplă în țările civilizate, consideră fostul ministru.

“Cam toate bibliotecile sunt deschise între 9:00 și 17:00. Cu mare, mare greutate am reușit, cât am fost ministru, să conving să deschidem și sâmbăta Biblioteca Națională”.