Surpriză uriașă în alegerile din Suedia: opoziția de dreapta ar putea câștiga

Alianța de dreapta a obținut 176 de locuri în Parlament.

Alegerile parlamentare de duminică, din Suedia, au produs un rezultat neașteptat.

Alianța de dreapta (compusă din democrații suedezi, creștin-democrați și liberali) a obținut 49,7% dintre voturi, după numărarea a 95% din totalul voturilor, scrie The Guardian.

Dreapta este creditată cu 176 din cele 349 de locuri în Parlament, în timp ce social-democrații au obținut doar 173.

Rezultatul alegerilor indică o schimbare semnificativă pe scena politică

Democrații Suedezi (SD), grupare politică bine știută pentru poziționarea fără echivoc antimigrație și având rădăcini în neonazismul de la sfârșitul anilor ’80, au devenit al doilea cel mai mare partid politic din Suedia, depășindu-i pe Moderați.

Un număr semnificativ de alegători, peste 20%, au fost convinși de campania SD dominată de problema incidentelor armate, cea a imigrației și cea a prețurilor la energie.

Este o surpriză de proporții, atât la nivel național, cât și pentru scena politică europeană, întrucât Suedia este cunoscută drept o țară extrem de tolerantă și cu o largă deschidere față de exterior.

„În acest moment se pare că va avea loc o schimbare de putere”, a declarat Jimmie Åkesson într-un discurs adresat membrilor de partid.

De asemenea, secretarul SD, Richard Jomshof, a transmis la televiziunea publică SVT că partidul are „o șansă de a fi o parte activă a unui guvern care va muta politica într-o direcție complet diferită”.

Cel mai mare partid cu rădăcini naziste din lume

Tobias Hübinette, profesor de studii interculturale la Universitatea din Karlstad, a declarat: „În prezent, SD este de departe cel mai mare partid din lume cu rădăcini naziste”, conform The Guardian.

„Chiar dacă partidul își condamnă în mod oficial propriile rădăcini ideologice rasiste, acest fundal este încă prezent, în sensul că SD se consideră încă… singura forță politică care poate salva populația majoritară suedeză de origine albă”, a continuat universitarul.