Cuc îl atacă pe „părintele” proiectului „România Educată”

„România Educată”, scoasă de la naftalină, ca să rămână proaspătă

Fostul ministru la Transporturilor, Răzvan Cuc a afirmat că proiectul „România Educată” a fost scos de la naftalină, deși trebuia implementat încă de acum câțiva ani, mai ales în contextul în care Klaus Iohannis a  câștigat alegerile din 2014 cu acest proiect. De asemenea, Cuc consideră că epoca pe care o trăim „epoca Iohannis-Cîțu” este una de coșmar.

„Când se va sfârși, despre epoca Iohannis-Cîțu se va spune că a fost un coșmar! Un coșmar provocat de oameni bolnavi de putere, care mint cum respiră. Cu proiectul „România educată” cetățeanul de la Cotroceni a câștigat alegerile din 2014. Vă dați seama!?… Au trecut 7 ani în care acest „proiect” a lâncezit ca și așa-zisul său autor. Acum l-a scos de la naftalină și îl mai plimbă puțin prin fața românilor, ca să rămână proaspăt”, a scris deputatul PSD Răzvan Cuc pe pagina sa de Facebook.

Totodată, acesta pune pe umeri lui Iohannis eșecul cu privire la sistemul de învățământ, reamintind de unul dintre cazurile ce au ținut „prima pagină” după Evaluarea Națională, dar și de lipsa echipamentelor electronice cu care elevii să facă față perioadei de pandemie, când cursurile au fost online. Întreaga postare a lui Cuc de fapt era cu „bătaie mai lungă”, spre alocațiile copiilor, care din raționamente financiare nu au putut fi dublate așa cum se stabilise la începutul anului 2020, înainte de pandemie.   

„În acest an, o elevă din Galați a primit nota 3 la matematică la Evaluarea  Națională, dar după contestație a fost notată cu 8,25. Și sunt nenumărate situații asemănătoare.  Iohannis și liberalii săi au îndatorat tânăra generație ca nimeni alții. În pandemie, i-au uitat complet pe copiii care nu aveau laptopuri sau tablete sau internet. Au refuzat să le mărească alocațiile”, a mai scris deputatul PSD de Neamț, care a adăugat că cei de la putere și-au bătut joc de investițiile în școli. „Își bat joc de elevi, profesori și părinți. Nu au făcut și nu fac nimic pentru educație. Dar au extrem de mult tupeu!… Ghinion”.

Puțin peste 40% dintre elevii intrați la școală în 2009 au trecut de Bac

Situația sistemului de învățământ este însă este una mult mai profundă. Potrivit unui comunicat de presă a Ministerului Educației Naționale, citat de edupedu.ro, doar 41% dintre elevii care au intrat pe băncile școlii în anul 2009 au promovat examenul de Bacalaureat din această vară.

Pe 14 septembrie 2009 în clasa I intrau 203.895 de elevi, potrivit raportului Ministerului Educației. În clasa a XII-a au ajuns 152.000. Dintre acești elevi, la examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2021: aproape 56% s-au înscris pentru a susține Bacalaureatul, 54% s-au prezentat la probe și aproape 41% au luat trecut examenul.

Citește și: Universitarii vor prezență fizică la cursuri, din toamnă