Nelămuriri privitoare la cea mai mare explozie cosmică înregistrată până acum

Evenimentul este catalogat ca AT2021lwx, nefiind cel mai strălucitor înregistrat vreodată

Astronomii au anunțat vineri descoperirea celei mai „mari” explozii cosmice înregistrate vreodată. Este vorba despre un glob imens de energie de 100 de ori mai mare decât sistemul nostru solar, care s-a aprins brusc în urmă cu trei ani, potrivit g4media.ro.

Evenimentul, catalogat ca AT2021lwx, nu este cel mai strălucitor înregistrat vreodată, această distincție revenind exploziei de raze gamma GRB221009A, o explozie colosală de energie în timpul colapsului unei stele. 

Aceasta a fost detectată în octombrie 2022, fiind considerată a fi „cea mai strălucitoare din toate timpurile”. Explozia descrisă în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society din Marea Britanie poate fi descrisă ca fiind „cea mai mare”, deoarece a eliberat infinit mai multă energie în trei ani decât explozia-gamma, potrivit autorului principal al studiului, Philip Wiseman, astrofizician la Universitatea Southampton din Marea Britanie.

AT2021lwx este rezultatul unei „descoperiri accidentale”, a declarat el, explozia fiind într-adevăr detectată în 2020, în mod automat, de către observatorul american Zwicky Transient Facility din California.

Dar această detecție „a rămas nefolosită în baza de date” a observatorului, potrivit lui Wiseman. Apoi, oamenii de știință au observat-o în anul următor. Astronomii încă se întreabă ce a cauzat fenomenul. Ar putea fi vorba de o supernovă, adică explozia unei stele masive la sfârșitul vieții sale, strălucirea de aici fiind de zece ori mai mare decât se aștepta. Singurul echivalent cunoscut al luminozității măsurate este cel al quasarilor, galaxii care au în centrul lor o gaură neagră supermasivă care înghite materie și emite o cantitate fenomenală de lumină. Lumina de la quasari este intermitentă, în timp ce în acest caz a devenit brusc mai strălucitoare în urmă cu trei ani. „Nu am observat niciodată așa ceva (…). A părut să apară de nicăieri”, spune omul de știință.

Record de manifestări cu ocazia Nopții Muzeelor 2023