Israel a decretat stare de urgență în Lod

Este prima dată, din 1966, când guvernul israelian folosește starea de urgenţă asupra comunităţii arabe

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat stare de urgență, miercuri, în orașul mixt arabo-israelian Lod, aflat în centrul țării, după o revoltă a arabilor israelieni, pe măsură ce conflictul între forţele israeliene şi militanţii palestinieni s-a intensificat, scrie BBC.

Ostilitățile dintre Israel și Hamas au escaladat miercuri, fiind ucise cel puțin 35 de persoane în fâșia Gaza și 5 în Israel, după cele mai dure tiruri aeriene din ultimii ani, transmite Reuters. Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene în Gaza miercuri dimineață, iar grupul islamist și alți luptători palestinieni au tras cu rachete spre Tel Aviv și Beersheba. O clădire rezidențială cu multe etaje din Gaza s-a prăbușit, iar altele au fost afectate grav după loviturile repetate ale forțelor aeriene israeliene. Israelul a spus că avioanele sale de luptă au luat la țintă și au ucis mai mulți lideri ai serviciilor secrete ale Hamas. Alte lovituri au vizat locurile de unde s-au lansat rachete, sedii Hamas și casele liderilor Hamas. Aceasta este cea mai gravă confruntare dintre Israel și Hamas de la războiul din 2014 din Gaza, provocând îngrijorări la nivel internațional că situația ar putea scăpa de sub control.

Stare de urgență asupra comunității arabe, după 55 de ani

Publicaţia „Times of Israel” a scris că este prima dată, din 1966, când guvernul israelian s-a folosit starea de urgenţă asupra comunităţii arabe. Premierul Netanyahu, care a ajuns în oraş pentru a face apel la calm, a spus că va instaura o restricţie de deplasare dacă este nevoie.

„Opriți imediat tragerile. Escaladăm către un război în toată regula. Liderii din toate taberele trebuie să-și asume responsabilitatea dez-escaladării situației. Costul războiului din Gaza este devastator și este plătit de oamenii obișnuiți. ONU discută cu toate părțile pentru a restaura calmul. Opriți violențele acum”, a spus emisarul ONU pentru pace în Orinetul Mijlociu, Tor Wennesland.

Citește și: Atac armat la o școală din Rusia, decese în rândul elevilor