O algă, responsabilă pentru „lacul roșu” de la IOR

Asta au spus specialiștii Apelor Române

O algă este responsabilă de înroșirea apei lacului IOR, nu vreo poluare așa cum se credea zilele trecute. Prezența algei Crysococcus, care se dezvoltă primăvara când temperatura apei este până la 13 grade, a făcut ca lacul IOR să se transforme într-un veritabil lac roșu.

„Colegii de la Apele Române ne informează că au identificat prezența unei alge roșii pe nume Chrysococcus, conform ultimelor rezultate de analiză ale apei lacului IOR din București. Este o algă brun-aurie care are o perioadă de dezvoltare primăvara timpuriu, atunci când temperatura apei este până la 13 grade. Precizăm faptul că această algă nu este de natură toxică. Prin urmare, prezența ei nu afectează nici calitatea apei și nici fauna acvatică.

Din analizele efectuate de către Laboratorul de Calitate a Apelor București, lacul IOR se încadrează în clasa a II-a de calitate, fiind specifică lacurilor de câmpie. Întrucât lacul IOR este un lac artificial de câmpie care nu comunică cu niciun curs de apă, el nu se află în administrarea ANAR. Analizele de apă care au fost efectuate s-au realizat exclusiv la solicitarea și în cadrul controlului efectuat de către Garda de Mediu.”, au scris reprezentanții Ministerului Mediului, pe pagina de Facebook.

Totodată, aceștia au transmis administratorului lacului, Primăria Sectorului 3, să monitorizeze calitatea apei și să se asigure că nu există surse de poluare.

Doar o algă, nu fecale

Printre speculațiile legate de înroșirea spectaculoasă, dar misterioasă s-a aflat inclusiv cea cu o poluare cu materii fecale. „Eu mă bucur dacă garda a găsit un posibil poluator. Garda de mediu e cea mai în măsură să facă treaba asta. Noi am făcut niște analize preliminarii, așteptăm analize mai detaliate și în acel moment vom fi în măsură să ne pronunțăm în legătură cu chestiunea asta. Ce avem până acum nu sunt chestiuni care să iasă mult din parametri, doar că există urme de ceva, nu știu, chestiuni, care nu ar trebui să existe, de exemplu niște urme de materii fecale, care nu ni s-a spus în laborator dacă sunt de origine umană sau de origine animală. Aici trebuie să mai investigăm”, a declarat primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, la Digi 24.

Citește și: IOR are acum propriul „lac roșu”. Ce spune Garda de Mediu