Pensiile speciale pentru primari au undă verde din partea CCR

Așa cum era de așteptat, judecătorii Curții Constituționale au dat astăzi undă verde pensiilor speciale pentru primari. După ce inițial Guvernul Dăncilă aruncase în români cu o lege potrivit căreia și aleșii locali ar urma să primească pensii speciale, Avocatul Poporului, Renate Weber a contestat masura la CCR. Astăzi aflăm că judecătorii de la Curtea Constituțională au respins sesizarea Avocatului Poporului, dând, astfel startul pensiilor speciale pentru primari.

Conform reglementărilor, cei ce se vor bucura de acum încolo de pensii speciale vor fi primarii, viceprimarii, președinții de consilii județene, cât și adjuncții acestora. Valoarea pensiei speciale primită de fiecare individ va fi calculată în funcție de numărul de mandate avute de acesta.

Citește și: Grevă sau „grefă”? Grefierii vor pensii speciale

Din ce bani îi vom plăti atâția primari, viceprimari și președinți de consilii județene?

Iată o întrebare bună! De vreme ce avem parte de un buget deficitar și de găuri pe care nu vom putea să le acoperim chiar atât de ușor. De vreme ce salariile minime pe economie ale românilor sunt într-un silentio stampa general. De vreme ce inflația continuă să crească iar valoarea leului în raport cu cea a euro devine îngrijorătoare. Ei, bine, în condițiile astea, pensiile speciale date primarilor și acoliților reprezintă acel ceva de care chiar nu aveam nevoie.

Dincolo de teorie, impactul bugetar al pensiilor speciale date celor mai sus menționați este cuprins între 150 și 170 milioane de lei. Viitoarele pensii speciale vor fi achitate de către primării și de către consiliile locale.

Citește și: Barna crede că eliminarea pensiilor speciale n-o să se întâmple

#News