După Brexit, situație nu e chiar roz

Fie vorba între noi, românii nu au avut parte de un tratament special în Marea Britanie nici înainte de Brexit, însă acum, accentele xenofobe par să se fi amplificat. Românii din Marea Britanie par se confrunte cu din ce în ce mai multe atacuri din partea britanicilor care nu îi mai vor prin preajmă. Un caz de acest fel s-a petrecut de curând în Regatul Unit, când două firme românești aflate în cartierul Burnt Oak, care e cunoscut a fi un fel de Mică Românie, au primit scrisori de amenințare.

„Ar fi trebuit să vă întoarceți în România – cu țiganii voștri”, scrie autorul scrisorii.

Potrivit unuia dintre românii care au primit o astfel de scrisoare, intâmplarea nu ar fi singulară, ei primind astfel de amenințări și în trecut.

Citește și: Există viață și după Brexit? Ce va face Marea Britanie

MAE nu a rămas indiferent

Ministrul Afecerilor Externe a declarat că situația nu a rămas fără ecou, câteva plângeri fiind înaintate Poliției Metropolitane londobeze și Ministerului britanic de externe.

„Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmărește cu atenție și, în context Brexit, cu prioritate respectarea drepturilor cetățenilor români și se află în contact permanent cu autoritățile britanice pentru a gestiona eventuale incidente în care cetățeni români ar putea fi ținta unor amenințări xenofobe sau rasiste.

Regret și condamn situații de genul celor semnalate în mass-media și reiterez faptul că autoritățile britanice ne-au asigurat că cetățenii români, asemeni celorlalți cetățeni europeni, se bucură de dreptul de a locui, munci sau studia în Regatul Unit în conformitate cu prevederile Acordului de Retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană și potrivit prevederilor legislației britanice.

Reiterez îndemnul nostru ca cetățenii români să sesizeze incidente din categoria celor menționate mai sus atât autorităţilor britanice competente, cât şi Ambasadei României la Londra, având la dispozție adresa de email londra.sesizari@mae.ro sau numărul de telefon 07738716335 (disponibil 24/7)”.

#News