Benoît Varenne și reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se arată îngrijorați de impactul COVID-19 asupra serviciilor de îngrijire stomatologică din întreagă lume. Interesant. Visul copilăriei a devenit realitate: în 2020 putem evita cel mai temut doctor.

Este o decizie bună să evităm dentistul? Este o decizie puerilă? Demonstrază ipohondrie? Sau, poate, este vorba doar de studii. Alte studii. Eternele studii, studiile zilnice.

”OMS sugerează evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care generează aerosoli, foarte frecvente în stomatologie (echipamente de mare viteză, ultrasunete, pulverizare și altele)”, a declarat doctor Benoît Varenne din cadrul Programului de sănătate oro-dentară al OMS, citat și de Agerpres.

”Afecțiunile stomatologice reprezintă o povara sanitară neglijată în multe state. Ele sunt surse de suferință, izolare socială și chiar deces”, cum este noma, o formă de cangrenă a cavitații bucale ce afectează cu precădere copiii care suferă de malnutriție, care au o stare de sănătate precară și o igienă deficitară”, a mai subliniat responsabilul OMS.

Cum facem diferența între ceea ce e urgent și ceea ce e rutină? Sau, cum recunoaștem procedurile etichetate drept ”neesențiale”? OMS descrie ca proceduri neesențiale controalele, curațarea sau îngrijirea preventivă. Și insistă să le ”întârziem”.

O logică simplă spune altceva: amâni un control de rutină și, în timp, neesențialul devine urgență.

Scuzele pentru amânarea vizitei la medicul stomatolog se găsesc ușor. Extrem de ușor. Încep din copilărie și devin din ce în ce mai bine conturate la maturitate. Nu avem timp, avem fobie de stomatolog sau de durere. Inventăm orice pentru a ne justifica alegerea de a nu merge la medic, uitând că problemele dentare netratate la timp pot duce la afecțiuni grave și, uneori, chiar la pierderea dinților.

O nouă scuză: coronavirusul.

Citește și: Arafat: „Speranța noastră este să nu ajungem să ducem sistemul la un stres maxim”

#News