Inventivitatea hackerilor nu are margini

De-a lungul timpului, am avut parte de o sumedenie de încercări ale infractorilor de a ne păcăli pentru a le da datele bancare. De la „găinarii” cei simpli, care ne sunau și ne cereau o sumă de bani pe motiv că nu știu ce rudă se află la mare necaz, la încărcări frauduloase de cartele. Însă, astfel de metode nu aduc, de regulă, foarte mulți bani în buzunarele hoților. Liga mare este jucată de către hackerii care, pe zi ce trece inventează noi și noi metode pentru a face rost de banii din conturile nostre.

Smishing, ultima găselniță

Smishing este o nouă metodă de înșelătorie informatică, ce funcționează prin trimiterea de sms-uri aleatorii ce-i îndeamnă pe utilizatorii telefoanelor să acceseze website-uri capcană. Odată intrați pe acele site-uri, utilizatorilor li se fură datele bancare.

Cel mai comun exemplu de SMS primit de către utilizatori este: „Veți fi taxat cu 2 euro lunar dacă nu vă dezabonați acum. Accesați linkul de mai jos pentru a vă dezabona”.

Citește și: Facebook anunță: WhatsApp va funcționa numai pe anumite device-uri

Ce putem face pentru a preveni un astfel de atac informatic?

În primul rând, de indicat ar fi ca atunci când primim un astfel de sms să nu accesăm link-ul din interiorul acestuia, orice ar fi! O a doua metodă pentru a ne asigura că datele de pe telefonul nostru sunt protejate, este instalarea unui antivirus, întrucât pericolele de acest fel există chiar și pe smartphone, nu numai pe calculator, după cum putem, de altfel, observa.

„Atacatorii și-au schimbat tactica. Dacă am început să recunoaștem mai bine tipul de fraudă prin e-mail, acum prin sms-uri suntem mai predispuși să credem acele mesaje tocmai pentru că exploatează o componentă de inginerie socială și creeaza și o presiune de timp: Dă clic aici în 24 de ore. Nu întotdeauna aceste mesaje sunt legitime. Dacă primiți sms-ul de la un număr necunoscut, ignorați acel mesaj. O măsură de securitate este să tastați acel link pe calculator, într-un browser. De obicei acele link-uri duc către formulare sau către pagini web unde sunteți avertizat că aveți telefonul infectat și, pentru a dezinfecta, trebuie să activați o aplicație, care la rândul ei este un virus”,  explică Liviu Arsene, expert în securitate.

Citește și: Utilizatorii Windows 7 sunt sfătuiți să-și upgradeze sistemul

#News