Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

În lupta cu kilogramele, multe persoane consideră că pâinea neagră ar fi mult mai sănătoasă și mai săracă în calorii.

Prin urmare, aceasta ar trebui integrată în dieta zilnică, în detrimentul celei albe.

Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit despre ceea ce conține pâinea neagră, precizând că produsul este făcut din făină mai puțin rafinată, care conține nu doar miezul bobului de grâu, ci și o parte din înveliș (tărâțe). Miezul bobului înseamnă proteine (gluten) și amidon (glucide lente), iar tărâțele înseamnă fibre, minerale și vitamine.

Din păcate mineralele și vitaminele din cereale nu pot fi utilizate decât în procent de 10%”, a explicat specialistul.

Medicul a vorbit și despre caloriile pe care pâinea le conține, explicând că 100g pâine au, în medie, 240 de calorii, indiferent de culoare

Aportul de fibre/tărâțe nu schimbă cu nimic conținutul caloric. Fibrele au zero calorii și nu hrănesc organismul, ci au rol mecanic, ajută la digestie prin accelerarea tranzitului intestinal”, a scris Mihaela Bilic.

De asemenea, aceasta a precizat că pâinea neagră este mai densă și mai grea. Prin urmare, 100g paine neagră ocupă un volum mai mic decât 100g paine albă. De asemenea, o chiflă albă și pufoasă are 30g, în timp ce o chiflă Graham are cel puțin dublu, deși amândouă arată la fel ca dimensiune.

Faptul că pâinea este neagră nu înseamnă că are calorii mai puține sau deloc

Concluzia: pâinea neagră are câteva grame de fibre în plus, dar și o densitate calorică mai mare. Atenție la cantitate, dacă nu vreți să vă îngrășați! O franzelă/baghetă are 400g, dar e umflată, pufoasă și pare multă. În schimb o pâine de secară are 500g și e mică cât doi pumni. Tăiați felia cât mai subțire. Faptul că e neagră nu înseamnă că nu are calorii!”, a concluzionat specialistul.