România trebuie să stopeze tăierile ilegale de păduri şi să rezolve problema poluării atmosferice. Este anunțul făcut de oficialii Comisiei Europene. Comisia Europeana acuză oficialitățile din România că nu au luat măsuri pentru oprirea tăierilor ilegale de lemn.

„Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu”, se precizează în scrisoarea Comisiei Europene.

 Citește și: Ministrul Mediului Costel Alexe avertizeaza 10 orase

Comisia Europeană mai susține că există nereguli și în privința accesului publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor, unele habitate forestiere protejate disparând din cadrul siturilor protejate Natura 2000. Acest lucru reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările, susțin oficialii Comisiei Europene.

România va primi o scrisoare de „punere în întârziere” din partea Comisiei Europene, în care va primi un răgaz de o lună pentru a lua măsurile necesare pentru rezolvarea neregulilor constatate de oficialitățile europene.

România trebuie să lupte și împotriva poluării

Comisia Europeană a solicitat României să stabilească programe naționale de control a poluării atmosferice pe care să le transmită autorităților europene. Recomandarea este și pentru Grecia și Malta, fiind vorba de o directivă care prevede atingerea unor niveluri de calitate a aerului pentru a nu da naștere unor efecte negative mari sau riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu. Grecia, Malta și România nu au transmis, până la data de 1 aprilie 2019, comisiei primele lor programe naționale de control al poluării.

„Prin urmare, Comisia a decis să emită o scrisoare de punere în întârziere, acordând acestor țări două luni pentru a răspunde și pentru a-și adopta și comunica planurile până la acest termen limită. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române, elene și malteze un aviz motivat”, arată CE. #News