Părinții a doi elevi, obligați să plătească unei profesoare suma de 30.000 de lei

Copiii au ironizat cadrul didactic pe Facebook și WhatsApp.

O profesoară din Cluj-Napoca a câștigat un proces intentat părinților a doi elevi deoarece aceștia au ironizat-o în postări publicate pe aplicațiile Facebook și WhatsApp. Cadrul didactic va primi 30 de mii de lei după ce copiii, elevi în clasa a VII-a acum 5 ani, au publicat pe un cont fals de Facebook, dar şi pe grupul de WhatsApp al clasei imagini ce ilustrau o maimuţă, care aveau scopul să denigreze imaginea profesoarei, potrivit g4media.ro.

După 5 ani de la introducerea acțiunii, magistrații Judecătoriei Cluj-Napoca au admis cererea profesoarei care a reclamat că onoarea şi reputaţia ei au avut de suferit. 

Astfel,în anul școlar 2018-2019, unul dintre elevi a postat o caricatură la adresa profesoarei, care prezenta o maimuţă, pe grupul de WhatsApp al clasei. Imaginea a devenit apoi fotografia de grup, fiind publicată, ulterior, şi pe un cont fals de Facebook. Elevul ar fi continuat ironizarea profesoarei,  în luna decembrie 2018 acesta prelucrand o nouă fotografie denigratoare şi insultătoare la adresa femeii. 

Câteva luni mai târziu, în martie 2019, un al doilea elev ar fi creat pe Facebook un cont fals, cu numele profesoarei, folosind ca poză de profil, respectiv fotografie de copertă, cele două imagini fiind editate de colegul său.

Când a aflat de cele întâmplate, profesoara s-a adresat instanţei de judecată, și-a angajat un avocat şi a cerut 50.000 de lei daune morale pentru atingerea adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei plus cheltuielile de judecată. În urma procesului, instanţa a decis că faptele celor doi elevi „au adus atingere onoarei şi reputaţiei reclamantei”,  părinţii lor fiind acum obligați la plata:sumei de 30.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, respectiv publicarea, pe cheltuială proprie, a hotărârii instanţei într-un cotidian local de largă audienţă.

O  planetă asemănătoare cu Pământul, descoperită de telescopul James Webb