Zeci de vaci, crescute în condiții necorespunzătoare la o fermă din Arad

Biroul Protecţia Animalelor i-a aplicat, recent, proprietarului vacilor, o amendă de 3.000 de lei.

Autorităţile din Arad au descoperit o crescătorie de vaci improvizată, în care 60 de animale sunt ţinute doar sub cerul liber şi în noroi până la genunchi,  termenele anterioare date fermierului pentru remedierea problemelor nefiind respectate, motiv pentru care se are în vedere confiscarea vacilor, potrivit g4media.ro.

 Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad a precizat că Biroul Protecţia Animalelor i-a aplicat, recent, proprietarului vacilor, o amendă de 3.000 de lei.

Primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin, a declarat că ferma improvizată se află pe un câmp de la marginea satului Păuliş,  acolo  fiind crescute vaci în condiţii necorespunzătoare de mai mulţi ani, fiind chemate autorităţi ale statului de câteva ori pentru a constata situaţia.„Aceste animale trăiesc în condiţii insalubre. Indiferent că este vară cu 40 de grade sau iarnă, ele stau sub cerul liber. Noaptea tot în aer liber, iar acum, din cauza precipitaţiilor din ultima perioadă a anului, animalele stau până la genunchi în noroi. Este imposibil de comunicat cu acest fermier, el spune că are dreptul să deţină o fermă de creştere a animalelor şi nimeni nu ar trebui să îl împiedice. Nu avem nimic împotrivă, dar să ofere condiţii normale pentru aceste animale”, a declarat primarul Ioan Turcin. El a precizat că, la solicitarea Primăriei Păuliş, anul trecut a fost efectuat un control de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, fiind dispuse măsuri, dar care nu au fost respectate de către fermier, care nu a schimbat nimic privind condiţiile de creştere a animalelor.

Şeful DSVSA Arad, Marcel Roşu, a declarat că i-a oferit fermierului termen pentru remedierea problemelor până în 7 ianuarie şi că urmează un nou control pe care îl va face împreună cu Poliţia.

 „Vom merge din nou, de această dată împreună cu Poliţia, pentru a vedea care este situaţia. Următoarea măsură este ridicarea autorizaţiei sanitare veterinare pentru exploataţie de tip A, ceea ce înseamnă pierderea susţinerii prin fonduri europene a exploataţiei. Dacă nici atunci lucrurile nu se vor remedia, se va dispune de către Poliţie ridicarea animalelor şi plasarea într-un adăpost autorizat”, a spus Marcel Roşu.El a precizat că în judeţul Arad nu există la acest moment un adăpost autorizat suficient de mare pentru bovine în care ar putea fi duse cele 60 de animale neîngrijite.

Sancțiuni majorate pentru aruncarea deșeurilor în locuri nepermise, la Tg. Mureş