Numărul copiilor abuzați din județul Neamț, în creștere îngrijorătoare

DGASPC a instrumentat anul trecut 732 cazuri

Gabriela Firea
Copii

Numărul de copii maltrataţi în diverse forme a crescut alarmant de la un an la altul, a declarat directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, Cristina Păvăluţă, potrivit g4media.ro.

Anul trecut, DGASPC Neamţ a instrumentat 732 cazuri de abuz împotriva copiilor iar în 130 cazuri s-a decis luarea acestora în sistemul de protecţie, cu 30% mai mult faţă de anul 2022.

„În ultimii ani, numărul sesizărilor referitoare la cazurile de abuz asupra copiilor se află, din păcate, pe un trend ascendent. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar misiunea specialiştilor noştri tot mai dificilă. Pentru a reechilibra emoţional şi fizic un copil după traumele suferite în familie este nevoie de multă muncă şi implicare profesională. Instituţia noastră face tot posibilul să ofere acestor copii siguranţă şi liniştea care le-au lipsit în familie”, a declarat directorul general al DGASPC Neamţ, Cristina Păvăluţă.

Cele mai multe cazuri de maltratare (323) au ca formă neglijarea dar au fost înregistrate şi 199 cazuri de abuz emoţional. Totodată au fost instrumentate 67 cazuri de abuz sexual şi 47 cazuri de abuz fizic.

Atunci când situaţia a impus-o, reprezentanţii DGASPC Neamţ au anunţat şi autorităţile judiciare pentru efectuarea unor anchete penale. Un astfel de caz s-a întâmplat în urmă cu două zile, în Piatra-Neamţ, atunci când un bărbat beat a sunat la 112 şi a anunţat că va exercita acte de violenţă asupra sa şi asupra copiilor dacă reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială îi vor lua pe minori. La faţa locului au venit reprezentanţi ai IPJ Neamţ care în urma negocierilor au reuşit să îl convingă pe bărbat să nu recurgă la astfel de gesturi şi să permită asistenţilor sociali să preia minorii. Săli de fitness din Bucureşti, închise de Protecția Consumatorului