Sursa foto: ZF

Conform Space.com, sâmbătă, 11 decembrie, un asteroid în formă de ou, numit 4660 Nereus se va intersecta cu orbita Pământului la o viteză de peste 23 de mii de kilometri pe oră. NASA l-a clasificat „periculos”, iar depozitele de minereuri aflate în compoziția sa valoarea aproape 5 miliarde de dolari.

Corpul ceresc nu se va lovi de Pământ, însă va fi la cea mai mică distanță față de noi din ultimii 20 de ani. Altfel spus, asteroidul va trece la 3,86 milioane de kilometri de Terra, adică de 10 ori distanța Pământ-Lună. Numele asteroidului, Nereus, provine de la zeul grec al mării, fiul zeiței Gaia.

Asteroidul este considerat periculos de către NASA

Conform clasificărilor NASA, orice obiect ceresc ce trece mai aproape de 7,5 milioane de kilometri de Pământ și este mai mare de 150 de metri este considerat potențial periculos și ținut sub observație. De asemenea, la fiecare 10 ani, orbita de 1,8 ani în jurul Soarelui a lui Nereus îl aduce în apropiere de Pământ.

Următoarele treceri pe lângă noi vor avea loc în martie 2031 și în noiembrie 2050, precizează specialiștii de la NASA. Conform sursei citate, asteroidul Nereus conține depozite de nichel, fier și cobalt în valoare de 4,71 de miliarde de dolari.

La sfârșitul lunii noiembrie, NASA a lansat prima misiune de apărare contra unui asteroid. Acest test va arăta cum putem salva planeta de o lovitură potențial devastatoare. Numită „Misiunea DART”, aceasta este dedicată încercării de a devia un asteroid de la traiectoria care ar putea duce la un impact cu Pământul.

Cinci asteroizi vor trece pe lângă Pământ în luna decembrie

Pe lângă Nereus, un alt asteroid masiv, de înălțimea celei mai înalte clădiri din lume, Burj Khalifa, va trece pe lângă Pământ pe 17 decembrie, la o distanță de 5,4 milioane de kilometri.

De asemenea, în ajunul Crăciunului asteroidul 2016 TR54 se va apropia și el de Terra. Și acest obiect ceresc are dimensiunea unui zgârie-nori, cu un diametru între 100 și 230 de metri. Totodată, pe 27 decembrie, asteroidul 2018 AH, cu un diametru între 84 și 190 de metri va trece pe lângă Pământ.

Ultimul asteroid uriaș din 2021 este 2017 AE3, care va trece pe lângă Terra pe 29 decembrie la o distanță de 3,5 milioane de kilometri. Acesta are un diametru între 120 și 260 de metri.

Un asteroid de dimensiuni uriașe va trece, în luna martie, pe lângă Terra