Fost ministru al Justiției, condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită

Este vorba despre Fu Zhenghua, fost şef adjunct al Ministerului Securităţii Publice.

Fostul ministru chinez al Justiţiei, Fu Zhenghua, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru luare de mită, potrivit ziare.com. Fu, în vârstă de 67 de ani, a primit o pedeapsă cu moartea cu suspendare, care va fi transformată în închisoare pe viaţă după doi ani. El nu va putea fi liberarat condiţionat, potrivit presei de stat.

Fu Zhenghua a fost şef adjunct al Ministerului Securităţii Publice înainte de numirea ca ministru al Justiţiei în 2018

El a coordonat mai multe investigaţii, inclusiv o investigaţie în urmă cu aproximativ un deceniu care îl viza pe Zhou Yongkang, un fost şef al securităţii. Fu Zhenghua a recunoscut în luna iulie că a primit o mită de peste 117 milioane de yuani (16,50 milioane de dolari). Autoritatea de reglementare anti-corupţie chineză a stabilit la începutul acestui an că Fu a făcut parte din grupul politic a lui Sun Lijun,  unul dintre cei mai importanţi oficiali ai aparatului de securitate care au fost vizaţi de la condamnarea lui Zhou în 2015.

Sun, viceministru al Securităţii Publice atunci când au început anchetele împotriva lui în 2020, a recunoscut la televiziunea de stat în ianuarie că a complotat cu unii oficiali de rang înalt ai forţelor de ordine pentru a se îmbogăţi personal

Sun a fost acuzat că nu a fost de acord cu regimul preşedintelui Xi Jinping. El a fost condamnat la moarte cu o perioadă de graţie de doi ani pentru luare de mită, manipularea bursei şi deţinere ilegală de arme. Sun a fost foarte influent la nivelul partidului, fiind descris de autorităţi ca fiind ”otrăvitoar”,  acesta fiind considerat un ”cancer” care trebuia eliminat, a precizat autoritatea de reglementare anti-corupţie a ţării.

Moartea Mahsei Amini va fi investigată, promite președintele Iranului