Teodor Meleșcanu (foto: Wikipedia)

Teodor Meleșcanu, chemat la DNA. Fostul șef al Senatului va trebui să dea declarații privind schimbarea poziției agentului guvernamental al României la CEDO în dosarul în care Liviu Dragnea contesta condamnarea sa la închisoare în dosarul Referendumului.

Teodor Meleșcanu, citat ca martor
 

Fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu a fost citat la DNA în calitate de martor, audierea urmând să aibă loc miercuri. Liviu Dragnea a depus, în anul 2017, o plângere la CEDO prin care încerca să scape de condamnarea definitivă de 2 ani de inchisoare cu suspendare din dosarul Referendumului.

Solicitarea fostului lider al PSD a fost inițial respinsă de agentul guvernamental al României la CEDO, Catrinel Brumar. După ce Guvernul Dăncilă a înlocuit-o pe Catrinel Brumar cu avocatul Viorel Mocanu, acesta a schimbat poziția și a susținut cererea depusă de Liviu Dragnea. Viorel Mocanu a adus argumentele lui Liviu Dragnea în fața Curții Europene, în defavoarea intereselor României.

 Viorel Mocanu, mandat scurt la CEDO

 Viorel Mocanu a fost eliberat din funcție, la solicitarea sa, în luna august 2019. El a deținut unul dintre cele mai scurte mandate la șefia acestei instituți. După instalarea Guvernului Orban, în noiembrie 2019, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a retras pledoaria de la CEDO care îl favoriza pe Liviu Dragnea. Bogdan Aurescu a solicitat agentului României la CEDO să trimită noi observații în acest proces.

Citește și Ion Stefan audiat de DNA, dispus sa renunte la imunitate

Agentul guvernamental la CEDO are rang de secretar de stat și este subordonat Ministerului de Externe, minister care era condus la acea vreme de Teodor Meleșcanu. Acesta este motivul pentru care procurorii DNA vor să discute cu Teodor Meleșcanu. #News