USR vrea modificarea Codului Muncii, pentru încă o zi liberă legală. Este vorba de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului

Dacă va trece de Parlament, românii vor putea beneficia cu adevărat de această zi abia în 2024

Deputatul Marian Lazăr (USR) a depus la Parlament o iniţiativă legislativă privind completarea Codului Muncii – prima din acest an – prin care doreşte ca data de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, să fie declarată zi de sărbătoare legală, relatează Agerpres.
Potrivit proiectului de lege, „la alineatul (1) al articolului 134 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, după sintagma 1 decembrie se introduce o nouă liniuţă, cu următorul cuprins: 24 decembrie – Ajunul Crăciunului”.

„Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului, sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie”, este unul dintre argumentele inițiatorului acestui proiect. De asemenea, Lazăr a ținut să sublinieze că pe 24 decembrie românii respectă totodată o serie de tradiţii şi se pregătesc să serbeze Crăciunul. Inițiativa legislativă a fost depusă la Senat, prima cameră sesizată.

Ce zile libere au românii în 2022

Potrivit Codului Muncii, dar și calendarului pe anul 2022, românii vor avea în acest an 15 zile libere, dintre care șase sunt în weeeked.

Astfel, zilele libere legale în 2022 sunt: 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou), sâmbătă și duminică; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni; 22 aprilie (Vinerea Mare); 24 și 25 aprilie (prima și a doua zi de Paște), duminică și luni; 1 mai (Ziua Muncii) – duminică; 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri; 12 și 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni; 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – luni; 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – miercuri;  1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi; 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) -duminică și luni.

Așa că modificarea pe care au anunțat-o cei de la USR se poate aplica, cu adevărat, abia din 2024, când va „pica” în cursul săptămânii.

Citește și: Fie ploaie, fie vânt, românul își ia avânt… în vacanță