Marcel Ciolacu: Plafoanele la energie electrică pentru consumatorii casnici nu se modifică

. Consumatorii casnici ar urmă să plătească 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la nivelul coaliţiei de guvernare s-a decis, referitor la măsurile privind preţurile la energie, ca plafoanele pentru consumatorii casnici să rămână neschimbate, şi anume 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh.

Potrivit liderului PSD, preţul energiei rămâne la 0,68 lei până la un consum lunar de 255 kW.

„A rămas 1 leu în continuare pentru IMM-uri, unde o să mai venim cu amendamente în Parlament, o să venim cu bisericile, cu familii monoparentale, cu cei care au de la trei copii în sus, pe declaraţii pe propria răspundere, cum e normal, nu trebuie toată lumea să facă declaraţii sau să justifice, şi cu cei care au nevoie de aparate medicale, un consum mai mare de energie. Tot ce a scăpat la un moment dat din ordonanţă, plus serviciile publice, companiile de apă, tramvaie, metrou”, a spus Marcel Ciolacu.

 Potrivit liderului PSD, statul are datoria de a compensa eventualele pierderi ale companiilor şi nu „de a compensa băieţii deştepţi din energie”, potrivit g4media.ro.

„Nu poţi să compensezi venituri excepţionale. Dacă un business a avut un profit de 3% în ultimii 10 ani, iar într-un an vii cu un profit de 300%, e un venit excepţional. Trebuie să vină statul român, în acest moment, cu o reglementare clară, pe o perioadă limitată. Ai un mecanism, când se mai întâmplă aşa ceva, automat se apelează la acel mecanism, ca să nu mai fie aceste decizii luate pe bucăţi. În momentul acesta s-a găsit acest mecanism convenit şi cu companiile”, a menţionat liderul PSD.

Coaliția de guvernare s-a reunit, miercuri, pentru a stabili cât vor plăti românii pentru energia electrică.

Astfel, în ședință s-au agreat tarifele fixe, dar nu s-a stabilit perioada în care piața va fi reglementată. Consumatorii casnici au trei tarfie, în funcție de consum. Consumatorii casnici ar urma să plătească 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh. Pentru IMM-uri, coaliția a stabilit un preț de 1 leu/kWh, iar pentru marii consumatori din industrie 1,3 lei/kWh. Instituțiile publice, producătorii de medicamente și lăcășurile de cult ar urma, de asemenea, să plătescă 1 leu/kWh. Surse oficiale din Coaliție au declarat că liderii PSD, PNL și UDMR au discutat să reglementeze prețul până în 2025, dar decizia trebuie transpusă într-o ordonanță de ministerul Energiei.

Statui de bronz din Roma Antică, descoperite în nămolul apelor termale din Toscana