Statui de bronz din Roma Antică, descoperite în nămolul apelor termale din Toscana

Statuile, foarte bine conservate în ciuda vechimii de circa 2.300 de ani, au fost catalogate drept cea mai importantă descoperire de acest fel din ultimele cinci decenii.

Statuile de bronz extrase din nămolul unor izvoare termale sacre antice din Toscana vor face lumină asupra perioadei în care au fost topite aceste bronzuri, între -200 î.Hr. și 100 d.Hr.

Colecția include întruchipări ale mai multor zeități greco-romane, printre care Hygeia, zeița sănătății, sau Apollo, zeul luminii și al artelor.

Primele analize arată că statuile aparțineau cel mai probabil unor familii de elită din comunitățile de etrusci și romani de la acea vreme, un indiciu este chiar faptul că au fost făcute din bronz, nu din teracotă, ca lucrările tipice zonei. Statuile decorau un sanctuar și au fost scufundate în apele termale ca parte a unui ritual, după cum a declarat Jacopo Tabolli, coordonatorul proiectului arheologic și lector la Universita per Stranieri di Siena.

Statuile descoperite în Toscana vor fi amplasate într-un viitor nou muzeu care va fi completat de un parc arheologic.

  Oficialii ministerului Culturii din Italia consideră că este vorba despre o descoperire fără precedent, fiind vorba de peste douăzeci de statui antice din bronz, toate într-o stare aproape perfectă de conservare după două milenii. Statuile reprezintă zeități adorate la sanctuarul San Casciano dei Bagni, înființat în perioada etruscă înaintea întemeierii Republicii Române, potrivit Ministerului de Cultură al Italiei.  Pe parcursul a trei ani de săpături, în acest sit au mai fost descoperite ofrande și aproape 5.000 de monede de aur, argint și bronz.

Potrivit arheologului Jacopo Tabolli, specialist în epoca etruscă, care conduce săpăturile în cadrul sit-ului, situl toscan găzduiește cea mai mare cantitate de statui de bronz din epoca etruscă și romană descoperite vreodată în Italia antică, fiind una dintre cele mai semnificative din întreaga Mediterană.

„Este fără precedent, mai ales că până acum sunt cunoscute în principal statuile de teracotă din această perioadă ”, a spus arheologul Jacopo Tabolli, specialist în epoca etruscă, care conduce săpăturile în cadrul sit-ului.


Apele fierbinți au păstrat atât de bine piesele excavate încât inscripțiile etrusce și latine sunt încă vizibile, inclusiv numele unor puternice familii etrusce. „Este cu siguranță una dintre cele mai semnificative descoperiri de bronzuri din istoria Mediteranei antice” , a declarat și Massimo Osanna, directorul general al muzeelor de stat italiene. Bronzurile sunt cea mai importantă descoperire de la războinicii sau bronzurile din Riace, două sculpturi grecești găsite în 1972 în sudul Italiei şi datând din secolul al V-lea î.Hr.

90.000 de europeni ar putea muri anual din cauza caniculei