90.000 de europeni ar putea muri anual din cauza caniculei

Avertismentul vine din partea Agenției Europene de Mediu

90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza caniculei până în 2100, dacă nu vor fi luate măsuri împotriva crizei climatice care distruge planeta, avertizează Agenția Europeană de Mediu (AEM). Potrivit AEM, în lipsa unor măsuri de adaptare, şi în condiţiile unui scenariu de încălzire globală de 3 grade Celsius până în 2100, în fiecare an 90.000 de europeni ar putea muri din cauza caniculelor. „Cu o încălzire de 1,5 grade Celsius vizată de acordul de la Paris, această cifră se reduce la 30.000 de decese pe an”, a subliniat agenţia europeană, pe baza unui studiu publicat în 2020.

Aproximativ 129.000 de europeni au murit din cauza căldurii, potrivit cifrelor, intre 1980 şi 2020, fiind o creștere bruscă în ultima perioadă. 

Combinaţia dintre episoadele caniculare mai frecvente, îmbătrânirea populaţiei şi creşterea urbanizării face ca   europeni să fie mai vulnerabili la temperaturile ridicate, în special în sudul continentului, transmite agenţia europeană.

Biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunţat că minim 15.000 de decese în Europa au fost direct legate de puternicele valuri de căldură înregistrate în vara lui 2022. În afara valurilor de căldură repetate, schimbările climatice fac ca regiunea să devină din ce în ce mai vulnerabilă la apariţia şi transmiterea unor boli infecţioase.


Anumite tipuri de ţânţari, vectori ai malariei şi ai febrei dengue, rămân mai mult timp în Europa, mai transmite AEM.

Creşterea temperaturilor favorizează proliferarea în apă a bacteriilor, în special în Marea Baltică a bacteriilor Vibrio, cea mai cunoscută dintre acestea fiind responsabilă de holeră. Potrivit unui raport ONU publicat săptămâna trecută, Europa se încălzeşte cel mai repede, înregistrând o creştere a temperaturii de peste două ori mai mare decât media planetară în ultimii 30 de ani. Vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă înregistrată în Europa de la începutul măsurătorilor meteorologice, fiind stabilite numeroase recorduri de temperatură. Potrivit directorului regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, în baza datelor naţionale deja publicate, s-a estimat că 15.000 de persoane au murit din cauza căldurii în 2022.

Bilanţul include 4.500 de morţi în Germania, aproape 4.000 în Spania, peste 3.200 în Regatul Unit şi 1.000 în Portugalia,cifrele trebuind să crească şi mai mult, deoarece mai multe ţări au raportat deja supramortalităţi asociate căldurii, a mai precizat el. Institutul francez de statistică.

Un pistol a fost descoperit în interiorul unui pui congelat