Ministrul Mediului: România va susţine strategia UE privind combaterea cauzelor şi efectelor încălzirii globale

România susține demersurile Uniunii Europene (UE) de combatere atât a cauzelor, cât şi efectelor încălzirii globale. Este vorba de exemplu despre reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, şi asumarea obiectivului de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, potrivit g4media.ro.

Atingerea ţintelor, chiar dacă sunt stabilite şi la nivel naţional, nu se pot realiza individual, susţine ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„Atingerea ţintelor, chiar dacă sunt stabilite şi la nivel naţional, nu se pot realiza individual. România va susţine poziţia UE. Ţin să vă reamintesc că UE este liderul global al ambiţiilor şi în acest moment arată calea pentru reducerea impactului schimbărilor climatice. Totodată, arată modalităţile practice prin care putem să reducem emisiile de carbon şi emisiile de gaze cu efect de seră, care generează aceste probleme de mediu”, a declarat Tănczos Barna.

Potrivit MMAP, Uniunea Europeană şi-a arătat îngrijorarea privitor la încălzirea globală peste pragul de 1,5 grade Celsius, solicitând tuturor părţilor să ia urgent măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Uniunea Europeană a reamintit şi obligaţia de respectare a angajamentelor pe care părţile şi le-au asumat prin Acordul de la Paris şi prin Pactul Climatic de la Glasgow, adoptat în timpul conferinţei de anul trecut, COP26. Până la acest moment, subiectul care a condus la neînţelegeri a fost problema pierderilor şi a daunelor care se referă la consecinţele climatice suferite de ţările vulnerabile şi la metodele prin care acestea pot fi ajutate de ţările dezvoltate.

„Îngrijorarea Uniunii Europene, împărtăşită şi de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, vine pe fondul lipsei de ambiţie a contribuţiilor determinate la nivel naţional de ţările parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice.. România şi-a asumat ţelurile comune ale Uniunii Europene, dintre care amintim nevoia de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, şi asumarea obiectivului de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Pe prima pagină a agendei COP27 sunt teme precum adaptarea la schimbările climatice, mecanismul internaţional pentru pierderi şi daune asociate schimbărilor climatice şi finanţarea acţiunii climatice, dezvoltarea şi transferul tehnologiilor. România susţine determinarea Uniunii Europene de a căuta soluţii eficiente pentru a răspunde nevoilor diverse ale ţărilor vulnerabile care se confruntă cu efectele schimbărilor climatice şi este solidară cu acestea”, a transmis ministrul Mediului.

.În perioada 6 – 18 noiembrie se desfăşoară, la Sharm El-Sheikh, Egipt, cea de-a 27-a Conferinţă a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27). La eveniment sunt prezenţi şefi de stat, miniştri, negociatori, activişti pentru schimbări climatice şi reprezentanţi ai societăţii civile. O delegaţie a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, condusă de către ministrul Barna Tănczos, va participa la discuţii începând cu dată de 16 noiembrie.

 O mănăstire din România, executată silit din cauza datoriilor